Enron spökar i förväntningsbolagen

En ny kommentar: läkemedel.

Jonas Lindmark 2002-04-04 | 22:44
Facebook Twitter LinkedIn
Förr om åren brukade läkemedels- och bioteknikfonder utvecklas dåligt när IT-fonder gick bra, och tvärt om. Logiken bakom är att läkemedel behöver folk snarare extra när det är dåliga tider, medan investeringar i ny teknik främst lockar i goda tider. Men i år har båda rasat.

Jag tror att huvudförklaringen till att alla fonder som investerar i ”förväntningsbolag” (där värdet främst motiveras av förväntningar på vinster långt in i framtiden) har utvecklats rejält sämre än världsindex hittills i år är spridningseffekterna från Enron. Vare sig verksamheten är inom bioteknik eller internet så är bolagens redovisade tillgångar och resultat normalt betydligt svårare att analysera än hos ett normalt börsbolag. Och när allt fler bolag misstänks för att ha använt liknande redovisningstrick

som Enron, då är det främst aktier i bolag med svårbegriplig redovisning som råkar illa ut.

Främst etablerade och stabila

Men trösten för den som investerar i en läkemedelsfond är att de normalt främst investerar i stora läkemedelsbolag, men etablerade produkter och stabila vinster. Och deras aktier har hängt med världsindex hittills i år, trots att positiv statistik har stärkt optimisternas tro att den globala lågkonjunkturen snart är över.

Den avgörande frågan nu är hur länge den globala recessionen fortsätter. Jag tror att den fortsätter betydligt längre än optimisterna hoppas. Och det talar som sagt för aktier i bioteknik- och läkemedelsföretag. Dessutom verkar debatten om ”övervinster” i läkemedelsindustrin ha försvunnit helt från politikernas dagordning, efter terroristattacker och kriget i Afghanistan. Så jag tror på läkemedelsfonder, jag tycker det verkar rimligt att de även i år kommer att utvecklas bättre än världsindex.

+ Normalt okänslig för sämre konjunktur
+ Troligen en bransch med fortsatt hög tillväxt
+ Minskat hot om skärpt politisk prisreglering
– Hög aktievärdering efter uppgången år 2000


Alla de senaste marknadskommentarerna finns under "Marknader".
NYCKELORD
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden. Du kan nå honom på jonas.lindmark@morningstar.se 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar