IT-fonderna på ny bottennivå

En ny kommentar: Ny teknik.

Jonas Lindmark 2002-05-07 | 22:06
Facebook Twitter LinkedIn
De flesta fonder i kategorin ”Ny teknik” har den här veckan noterat nya bottenrekord, med andelskurser som är lika låga eller lägre än botten i september förra året. Till exempel har PPM-spararnas favorit Robur Contura i dag backat till 104 kronor, sex procent lägre än andelskursen 111 kronor den 21 september.

Steg för mycket fjärde kvartalet

Som vanligt är det häpnadsväckande hur starkt IT- och telekomföretagens aktiekurser svänger. För oss svenskar är Ericsson ett välkänt exempel. Men även index för hela amerikanska Nasdaq är tillbaka på samma nivå som i slutet på september förra året, åtminstone räknat i svenska krono

r (dollarn har fallit 7 procent sedan dess). Och även en aktie i det allra största IT-företaget, Microsoft, kostar mindre idag än den 21 september 2001 (506 kronor nu mot 533 kronor då).

Ändå har USA-ekonomin visar tydliga tecken på en oväntat snabb återhämtning, med ökad konsumtion och ökad optimism. Visst är det sant att årets återhämtning intecknades med råge av aktiemarknaden redan under fjärde kvartalet förra året, då Nasdaq steg nästan 50 procent från botten i september. Men det är ändå häpnadsväckande att IT-aktierna redan har fallit tillbaka till samma nivå som i slutet på september, för mycket av de senaste månadernas statistik är trots allt positiv.

Enron, högre räntor och överkapacitet

Jag tror att det är fyra huvudorsaker till årets kraftiga nedgång. Den första har jag redan nämnt, att aktiekurserna steg för mycket fjärde kvartalet. Den andra är effekterna av Enron, som givit både ökad skepsis till redovisade vinster och insikten att hårdare krav framöver troligen ger mer korrekt redovisning, men även lägre redovisade vinster. Den tredje är en snabbare uppgång av de långa räntorna än väntat, vilket gör aktiekurserna svårare att räkna hem. Och den fjärde, som det inte talas så mycket om, är insikten att även om försäljningen ökar, så gör överkapacitet att prispressen är kvar, vilket gör det tveksamt om ökad försäljning räcker för att ge ökad vinst (eller minskad förlust).

+ Några företag har en mycket ljus framtid
+ Nu rimligt värderade aktier
– Första ”recessionen” för IT-branschen pågår
– Hög risk för fler negativa överraskningar


Alla de senaste marknadskommentarerna finns under "Marknader".

NYCKELORD
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden. Du kan nå honom på jonas.lindmark@morningstar.se 

© Copyright 2023 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings