Imponerande återhämtning i Tokyo

En ny kommentar: Japan.

Jonas Lindmark 2002-05-24 | 14:22
Facebook Twitter LinkedIn
Tokyobörsen har utvecklats imponerande bra, särskilt i februari och april. Hittills i år har MSCI Japan stigit 9 procent räknat i svenska kronor, medan världsindex fallit 7 procent. Det är dock en återhämtning efter den mycket svaga utvecklingen förra året – för sett över det senaste året har japanska aktier fortfarande fallit mer än aktier i USA och Europa.

Förklaringen till återhämtningen är nog främst att alla dåliga nyheter sedan länge är ”diskonterade” (medräknade i aktiekurserna). Och med lägre förväntningar så är utrymmet för positiva överraskningar större. Den främsta positiva överraskningen i år är nog en dubbel negation, att det inte blev en finansiell kris i samband med boksluten den sista mars.

Svårt att peka ut

Samtidigt är det svårt att peka ut en tänkbar positiv överraskning med hyfsad sannolikhet. Att den nuvarande recessionen kommer att ta slut är ingen nyhet, och de politiska låsningarna och svagheterna i det finansiella systemet verkar permanenta. Hoppet att de politiska beslut som behövs för att reformera ekonomin kommer att genomdrivas av den nye premiärminister Koizumi har rasat. Dessutom har yenen återhämtat sig mot dollarn, vilket minskar exportföretagens möjligheter.

Dessutom finns risken för en extern chock, till exempel att USA anfaller Irak, vilket skulle störa leveranserna av olja från Mellanöstern till Japan. Efter över 10 år med svag ekonomisk utveckling är pessimismen redan dominerande, så det krävs inte så mycket för att ge ytterligare försvagningar.

+ Mörkt 2002 redan ”diskonterat”
– Den tredje recessionen på tio år pågår
– De nödvändiga reformerna verkar inte komma
– Djupt rotad pessimism bland japanerna


Alla de senaste marknadskommentarerna finns under "Marknader".
NYCKELORD
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden. Du kan nå honom på jonas.lindmark@morningstar.se 

© Copyright 2023 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings