Brasilien och Mexico beroende av USA

En ny kommentar: Latinamerika

Jonas Lindmark 2002-05-24 | 15:29
Facebook Twitter LinkedIn
Året började bra för aktiebörserna Latinamerika. Mexico vädrade bättre tider när positiv statistik kom i USA och Brasilien klarade sig utan att smittas av problemen i grannlandet Argentina. Men senaste månaden har oron ökat.

Troligen är det regionens stora beroende av USA som är grundorsaken. Och eftersom återhämtningen i USA ser ut att bli långsammare än majoriteten tidigare hoppats, kommer även Latinamerika att få vänta.

Hälften i Mexico City

Ungefär hälften av pengarna i Latinamerikafonderna brukar vara investerade på börsen i Mexico City. Den styrs i första hand av USA-börserna, oljepriset och den lokala ek

onomiska utvecklingen. Det nordamerikanska frihandelsavtalet (NAFTA) har gjort att allt mer tillverkningsindustri har flyttat söder om Rio Grande. Recessionen norr om gränsen har skyndat på besparingar och ger lägre räntor.

På längre sikt finns tecken på ett ökat flöde av investeringar från USA till ”emerging markets”, men erfarenheten visar att det kan vända snabbt. Och börserna i Sao Paulo och Mexico City är både starkt beroende och känsliga, om aktiekurserna faller i New York, så faller de normalt ännu mer längre söderut.

+ Mexico tjänar på närheten till USA
+ Problemen i syd redan ”diskonterade”
– Hög politisk risk
– Risk att oljepriset faller

Alla de senaste marknadskommentarerna finns under "Marknader".

NYCKELORD
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden. Du kan nå honom på jonas.lindmark@morningstar.se 

© Copyright 2023 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings