Rekorddåligt första halvår

En ny kommentar: Sverige.

Jonas Lindmark 2002-07-02 | 15:24
Facebook Twitter LinkedIn
Affärsvärldens Generalindex backade ytterligare 7,5 procent under juni och har totalt fallit 23,5 procent i år – det sämsta först halvåret sedan Generalindex började räknas år 1937. Precis som tidigare i vår är fallande dollarkurs huvudförklaringen.

Dollarn föll från 9,73 till 9,18 under juni, en något större nedgång än i maj. Och räknat i dollar har Stockholmsbörsen bara backat 1,4 procent i maj och 1,9 procent i juni. Det är betydligt mindre än världsindex (minus 6,2 procent i dollar och minus 11,5 procent i kronor under juni).

Det finns flera orsaker till att en svagare dollar är negativ. En är att de stora aktierna på Stockh

olmsbörsen i första hand prissätts jämfört med aktier i liknande företag på andra aktiebörser, plus att amerikanska placerare dominerar den globala aktiemarknaden, vilket tillsammans gör att de svenska aktiekurserna faller om kronan stärks. En annan är att USA numera är vår största handelspartner, plus att även många andra kontrakt skrivs i dollar, vilket betyder att många exportföretag får sämre marginaler om dollarn försvagas.

Slutsatsen är därför att det är rimligt att Stockholmsbörsen faller lite mer än växelkursen mot dollarn, allt annat lika. Under 2000 och 2001, när dollarn steg kraftigt, dämpade valutaeffekterna börsnedgången. Men i år har vi istället fått en större nedgång på Stockholmsbörsen än som annars hade varit motiverad.

Samma nivå som 21 september

Dollarperspektivet är intressant även när det gäller att bedöma dagens nivå. Generalindex slutade juni på 177, samma nivå som bottennoteringen den 21 september förra året. Men dollarkursen har backat 1,44 kronor sedan dess, vilket betyder att Generalindex är 16 procent högre räknat i dollar. Därmed är det inte självklart att amerikanska placerare tycker att det nu är köpläge.

Stockholmsbörsen har en ovanligt stor andel konjunkturkänsliga företag, vilket betyder att den avgörande frågan är hur snart världsekonomin återvänder till hög tillväxt. Just nu pågår en global lågkonjunktur, den första på 20 år. Japan är i djup kris. I Tyskland pågår en lågkonjunktur. Och i USA krävs att företagen slutar minska sina investeringar, för privatkonsumtionen har ångat på för fullt genom hela lågkonjunkturen.

Fortfarande är det väntans tider, nu i juli kommer facit. Om två veckor börjar börsföretagen rapportera för andra kvartalet och för att motivera en kursuppgång och locka till ökade investeringar, så måste vinsterna börja stiga kraftigt.

+ Billigare aktier efter vårens nedgång
+ Vinnare om USA-konjunkturen lyfter snabbt
– Kronan fortsätter nog återhämta sig
– Förlorare om den globala lågkonjunkturen fortsätter


Alla de senaste marknadskommentarerna finns under "Marknader".

NYCKELORD
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden. Du kan nå honom på jonas.lindmark@morningstar.se 

© Copyright 2023 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings