Ett bra köptillfälle

En ny kommentar: Sverige.

Jonas Lindmark 2002-08-02 | 10:46
Facebook Twitter LinkedIn
Stockholmsbörsen föll ytterligare 11 procent under juli. Ändå skedde en rejäl återhämtning de sista tre börsdagarna, som mest var nedgången 19 procent under juli och minus 38 procent sedan årsskiftet. Dessutom var orsaken inte längre Ericsson.

Visst fortsatte Ericsson att falla, men bolaget stod vid månadens början bara för 5 procent av Stockholmsbörsen och även branscher som grossister, media, bank och försäkring föll mer än 11 procent. Och runt om i världen backade aktiebörserna nästan lika mycket. Ja, börserna i Tyskland, Frankrike, Holland, Belgien och Schweiz föll faktiskt mer.

Huvudorsaken till detta är troligen företagens

halvårsrapporter och annan statistik under juli som visar att den globala ekonomin inte vänder uppåt så snabbt som majoriteten tidigare hoppats. Det senaste exemplet är preliminär BNP-statistiken i USA som visar att tillväxten var oroande svag under andra kvartalet.

Affärsvärlden Generalindex är nu tillbaka på samma nivå som våren 1997. Under de senaste fem åren har de flesta svenska börsföretag skapat goda vinster och stärkt sina balansräkningar, vilket talar för att deras aktier långsiktigt sett är billigare i dag. Skillnaden är att 1997 var den globala konjunkturen och därmed börsföretagens vinster nära toppen, nu är de nära botten.

Rimlig ökning

Dessutom kan man förstås hävda, med facit i hand, att många börsföretags aktier var högt värderade redan för fem år sedan. Från 1992 till 1997 trefaldigades Stockholmsbörsen i värde och de mest pessimistiska experterna började varna för höga aktiekurser redan i mitten av den tidsperioden.

Å andra sidan har det reala värdet på börsföretagens tillgångar stadigt ökat och därmed bör den långsiktiga trenden för börsen också vara uppåt. För tio år sedan, sommaren 1992, var Sverige i djup kris och sedan dess har Affärsvärldens Generalindex stigit med 9,2 procent realt per år. Detta motsvarar en rimlig ökning av börsföretagens värde under det mestadels positiva årtionde som varit sedan dess.

Jag tror inte att den som idag investerar på Stockholmsbörsen kommer att få en lika hög avkastning de närmaste tio åren. Men jag är ändå optimist och tror att årets lägsta nivå på Stockholmsbörsen nu är passerad och att vi nu har ett bra köptillfälle.

+ Billigare aktier efter vårens nedgång
+ Vinnare om USA-konjunkturen lyfter snabbt
+ Rimlig värdering i ett historiskt perspektiv
– Förlorare om den globala lågkonjunkturen fortsätter


Alla de senaste marknadskommentarerna finns under "Marknader".

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden. Du kan nå honom på jonas.lindmark@morningstar.se 

© Copyright 2023 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings