Bedrövlig juli i Europa

En ny kommentar: Europa.

Jonas Lindmark 2002-08-02 | 13:43
Facebook Twitter LinkedIn
Juli blev en bedrövlig månad för börserna i Europa. Första halvåret var nedgången begränsad, MSCI Europe backade 6 procent räknat i dollar, men under juli föll index hela 11 procent medan nedgången i både USA och Japan ”bara” blev 7 procent.

Dock bör man hålla i minnet att både i april och i juni utvecklades börserna i Europa betydligt bättre än i USA, så fortfarande har Europa ett försprång räknat sedan årsskiftet.

Sänkta förväntningar

Några enskilda händelser eller nyheter under juli som motiverar en så kraftig nedgång är svårt att peka ut. Snarare är det förväntningarna på framtiden som har sänkts. Tidigare

hoppades många investerare på en snabb vändning uppåt i konjunkturen under hösten i både USA och Europa.

Men de senaste månaderna har det blivit allt mer uppenbart att uppgången troligen både kommer senare och blir trögare än en normal uppgång. En extra bromskloss är börsnedgången, som gör både konsumenter och företagsledare mer försiktiga. Dessutom är investerarna smärtsamt medvetna om att räntesänkningar är osannolika och att budgetvillkoren inom EU tvingar fram skattehöjningar om ländernas underskott passerar 3 procent.

På lite längre sikt finns argumenten för Europa kvar, främst lägre värderade aktier och större potential att öka tillväxten med avregleringar och ökad konkurrens, samt att öka börsföretagens värde med effektiviseringar och ökad aktieägarvänlighet, det som USA upplevt under 1990-talet.

Till detta kommer en betydande risk att köpglada konsumenter inte räcker för att hålla tillväxten i USA vid liv. Mitt tips är därför att Euroland under resten av 2002 fortsätter att återhämtar det försprång som USA-börserna fick under 2001.

+ Köpläge efter sommarens nedgång
+ Kan efterlikna USA:s 90-tal
+ Lägre värderade aktier än i USA
– Lågkonjunktur pågår


Alla de senaste marknadskommentarerna finns under "Marknader".

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden. Du kan nå honom på jonas.lindmark@morningstar.se 

© Copyright 2023 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings