Oförändrad ränta räcker inte

En ny kommentar: Nordamerika.

Jonas Lindmark 2002-09-24 | 23:36
Facebook Twitter LinkedIn
Idag hade den amerikanska centralbanken (Fed) höstens andra möte och precis som tidigare i år lämnade de styrräntan oförändrad på 1,75 procent. Samtidigt kommer allt fler tecken på att USA:s ekonomi åter har bromsat in och pessimistiska ekonomer varnar för deflation.

Ökade farhågor

Börserna i New York har fallit kraftigt under september, men befinner sig fortfarande något högre än i slutet på juli. Nedgången beror bland annat på ökade farhågor att ett krig med Irak får negativa effekter, sänkta förväntningar på börsföretagens vinster under hösten och oro att någon ny chock (till exempel fallande fastighetspriser eller ö

kad arbetslöshet) gör att USA åter halkar ned i recession.

Den mest kända av pessimisterna, Stephen Roach som är chefekonom hos Morgan Stanley, varnade inför centralbankens möte idag att risken för deflation har ökat, oförändrad ränta räcker inte. Han rekommenderar därför Fed att sänka ytterligare 0,75 med förhoppningen att detta skulle hjälpa till att försvaga dollarkursen ytterligare. Positiva effekter av en svagare dollar vore bland annat ökad inflation, ökad export och därmed minskad risk för samma utveckling som i Japan under 1990-talet.

Två av tolv röstade för

Men i det uttalande som Fed lämnade efter dagens möte påstås att den nuvarande räntenivån bör räcka för att ge ett bättre ekonomisk klimat, samtidigt som den tidigare varningen att ”riskerna främst är händelser som kan ge en svagare ekonomi” upprepas. Dock var det två av tolv ledamöter som röstade för sänkt styrränta, vilket ökar sannolikheten att det kommer en sänkning vid nästa möte, den 6 november.

För dig som har pengar att investera är det förstås positivt att aktiekurserna har fallit så kraftigt de senaste månaderna. Du som köper USA-fonder i dag kan glädja sig åt att aktiekurserna är tillbaka på samma nivå som för fem år sedan. Fast USA-aktier är troligen fortfarande högre värderade än genomsnittet i resten av världen.

+ Världens största och starkaste ekonomi
+ Lika billiga aktier som för fem år sedan
– ”Motor” saknas för ökad tillväxt
– Högre värderade aktier än i Europa


Alla de senaste marknadskommentarerna finns under "Marknader".

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden. Du kan nå honom på jonas.lindmark@morningstar.se 

© Copyright 2023 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings