Jämför fonderna per månadsslut

Jonas Lindmark 2010-10-27 | 15:43
Facebook Twitter LinkedIn

Ett problem för dig som vill göra rättvisa jämförelser av fonder är att fondbolagen räknar sina andelskurser baserat på aktiekurser och valutakurser vid olika tillfällen under dagen, plus rapporterar olika snabbt. Problemet att många priser är inaktuella finns även på sajter som Pricerunner och Prisjakt, men i de flesta branscher uppdateras inte priserna lika ofta som fondernas andelskurser.

Lösningen bland professionella fondutvärderare är att främst jämföra avkastningar per månadsslut, för då finns de internationella reglerna GIPS som ger mer rättvisa jämförelser. Fondsparare som redan har pengar i en fond vill förstås i första hand få veta senaste kurs, så rapporteringen här på Morningstar och i andra media fokuserar på de senaste andelskurserna och avkastningar baserade p

å dessa.

Morningstar ger dock även flera möjligheter till rättvisa jämförelser, där alla fonder jämförs per samma månadsslut: (1) Fondbetygen som ges i Morningstar Rating beräknas en gång per månad, efter att alla fondbolag har hunnit rapportera och kurserna är kontrollerade. (2) I verktyget ”Sök fond” finns en vy som heter ”Per år” som visar fondernas avkastning per senaste månadsslut (dessutom omräknade till årsränta, vilket underlättar jämförelser med låneräntor och andra avkastningar). (3) För investerare och fondbolag som enbart vill se jämförelser med andra fonder som har varit marknadsförda i Sverige finns även Morningstars fondindex, som en gång per månad visar hur varje fond har lyckats jämfört med liknande fonder i en allt bredare trädstruktur.

Fast även vid månadsslut finns problem med jämförelser. Ett tydligt exempel är när nyårsafton infaller på en veckodag och aktiemarknaden ibland annat USA är öppen, medan både Stockholmsbörsen, många andra börser i Europa och de flesta svenska fondbolag har stängt. Fondbolag som inte följer rekommendationen i GIPS kan då i värsta fall räkna årets sista andelskurs per fredag 28 december, medan många andra använder aktiekurser och valutakurser från måndag 31 december (mer om detta i krönikan ”Strunta i decimalerna”, länk ovan till höger).

Läs mer: Verktyg / Morningstar Fondindex

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden. Du kan nå honom på jonas.lindmark@morningstar.se 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar