Använd rätt verktyg när du letar fond

Jonas Lindmark 2011-02-09 | 13:38
Facebook Twitter LinkedIn

Experter som granskar aktiefonder är överens om att det behövs historiska resultat under lång tid, gärna 10 år, för att ha en hyfsad chans att avgöra vilka förvaltare som är skickliga och vilka som haft tur. Fast dessutom byter fonderna ganska ofta förvaltare, så det är sällan historiken är obruten mer än 5 år bakåt.


Därför behövs även andra verktyg för att granska fonderna och försöka avgöra vilka som har rätt inriktning. Morningstar kategorier ger en första sortering och med hjälp av Morningstar Style Box är det lätt att sortera fonderna ytterligare ett steg.


Risk och innehav


Men det finns andra dimensioner som inte syns om man enbart granskar fondens avkastning och innehav, främst att vissa förvaltare tar betydligt mer risk än andra. En enkel summering som både tar hänsyn till kategorier, placering i Style Box och skillnader i risk är fondbetygen Morningstar Rating.


Fast för att verkligen upptäcka skillnaderna i fondernas innehav och få bättre underlag för att försöka välja rätt fond inom en kategori behövs en detaljerad jämförelse av aktieinnehaven och då är det bästa verktyget på sajten Morningstar Xray. Det snabbaste sättet att använda detta verktyg är att i sökningen här på Morningstar.se markera de fonder du vill jämföra med en bock i rutan till vänster om fonden. Klicka sedan på ”X-Ray” ovanför tabellen och därefter på ”Gå Vidare” nere till vänster. Resultatet är en detaljerad analys av den portfölj du skapat, med sju sidor som visar likheter och skillnader mellan aktiefonderna i sex olika dimensioner.


Mer tips om hjälpmedel för att upptäcka fonder som har god chans att bli framtida vinnare finns i krönikan ”Så hittar du bästa fonden” (länk nedan).

Läs mer: Så hittar du bästa fonden

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden. Du kan nå honom på jonas.lindmark@morningstar.se 

© Copyright 2022 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings