Jämför fondbetygen 3 år och 10 år

Jonas Lindmark 2011-02-09 | 16:46
Facebook Twitter LinkedIn

Innan du väljer en fond baserat på dess fondbetyg är det viktigt att kontrollera så att inte betyget enbart är i topp baserat på 3 års eller 10 års historik, men sämre under andra mätperioder. I sökningen finns delbetygen på vy ”Rating” och klickar du in på den enskilda fonden så finns de på sidan ”Risk och rating”.

 

För snart fem år sedan började Morningstar i Europa sätta fondbetyg även baserat på avkastningen 5 och 10 år bakåt. Att precis som i USA flytta fokus till prestationerna under längre tidsperioder är naturligt, när allt fler fonder har funnits över tio år även här i Sverige. Detta är även en stor fördel jämfört med andra fondbetyg, som håller fast vid att enbart jämföra 3 år bakåt.

 

10 bra år svårare

 

Om fonden har funnits mer än tio år så summerar Morningstar de tre betygen i en Total Rating, där den längsta mätperioden väger tyngst. Men för fonder som har funnits mellan tre och fem år är Total Rating samma som 3 års Rating. Tänk på att det är lättare att få betyg 5 stjärnor om fonden har funnits mindre än fem år. Dels räcker det då ofta att har presterat i topp två av de senaste tre åren. Dels blir konkurrensen hårdare när mätperioden ökar.

 

Att konkurrensen ökar beror på två problem som forskarna brukar kallar ”survival bias” och ”self selection bias”. Dels är det vanligt att de som lyckas dåligt lägger ned eller slutar rapportera (survival), dels finns det fonder som inte börjar rapportera förrän de kan visa upp en bra historik. Alltså kommer genomsnittet hos en fonds medtävlare att bli bättre ju äldre fonden blir.

 

Innan du använder fondbetyg som Morningstar Rating för att välja vilken fond du ska placera pengar i, så är vårt avslutande tips därför att det är viktigt att vara medveten om att de sätts inom en kategori. Betygen talar enbart om hur bra fonden har lyckats jämfört med andra fonder med samma inriktning. Därmed kan fondbetyg omöjligt tala om vilken typ av investeringar som kommer att ge högst avkastning i framtiden. Mer om detta finns i "Kolla även delbetygen".


Xfondbetyg

Läs mer: Kolla även delbetygen

NYCKELORD
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden. Du kan nå honom på jonas.lindmark@morningstar.se 

© Copyright 2022 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings