Gör rätt val med pengarna

Jonas Lindmark 2012-09-06 | 15:51
Facebook Twitter LinkedIn

Att spara pengar och lyckas nå hög avkastning på sparandet är centralt så länge behoven är tydliga, då gäller det att välja rätt fond. Men när förmögenheten blivit stor är det dags att flytta fokus till slutmålet – att göra rätt val av vad du ska köpa.


När någon börjar spara pengar första gången så är det ofta till ett konkret sparmål. Men i takt med att vi blir äldre och lyckas skaffat allt mer så blir sparmålen mer diffusa. Särskilt gäller det om sparkapitalet växer under lång tid till en förmögenhet på flera miljoner kronor.


Att spara är att flytta konsumtion framåt i tiden och ofta beror sparandet helt enkelt på att vi har större inkomster än utgifter. Människor som arbetar hårt har därmed ont om tid för annat, vilket kan leda till att de inte hinner med att spendera sina inkomster.


Alternativt har ett arv eller en försäljning skapat nya valmöjligheter. Ju mer pengar, ju större anledning att fokusera på att göra rätt val med pengarna.


Delad glädje är dubbel


Om du har lyckats bygga upp en bra ekonomi och ett stort sparkapital, så passa på varje gång det dyker upp en chans att dela med dig på ett sätt som sprider glädje. Människor är olika, vissa tycker det är kul att bjuda på kalas, andra att ta med sina vänner eller släktingar på en resa. Fundera på vad du helst gör som ökar lyckan både för dig och för dina medmänniskor. För delad glädje är dubbel glädje.


Xpensioneringsplan

Läs mer: Fastna inte i fattigfällan

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden. Du kan nå honom på jonas.lindmark@morningstar.se 

© Copyright 2022 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings