Minst en fjärdedel Sverigeförvaltare

Jonas Lindmark 2012-09-28 | 13:51
Facebook Twitter LinkedIn

Det finns flera bra argument för att välja en stor andel Sverigefonder. Mycket av vår framtida konsumtion blir troligen i Sverige och vårt land har haft en långvarigt stark ekonomisk utveckling. Men framför allt är förvaltarna både mer framgångsrika och mer tillgängliga på sin egen hemmamarknad.

Vilken andel är rimlig? Sverige är en liten del av världsekonomin och Stockholmsbörsen står bara för ungefär 1 procent av det sammanlagda börsvärdet. Men 28 procent av det svenska sparandet i aktiefonder är placerat i Sverigefonder. Och ser man på historisk avkastning är det gott om Sverigefonder bland de som har lyckats allra bäst.

Gemensamt för de förvaltare som har lyckats bäst långsiktigt är att de har varit ansvariga för sin fond länge, att de investerar mer än snittet i små

och medelstora börsbolag och att de vågar avstå från de största och populäraste bolagen när de tycker att aktiekursen har stigit för högt. Därför är det viktigt att kontrollera att samma person fortfarande är ansvarig, om du väljer en Sverigefond med bra historiska resultat.

Detta betyder inte att du ska placera alla pengar på en enda aktiebörs, för även under 10-årsperioder har det historiskt varit vanligt att svenska aktier fallit i värde. Men av den andel av sparandet som du riskerar på aktiemarknaden är det rimligt att lägga åtminstone en fjärdedel i Sverige.

Läs mer: "Fler fördelar bland Sverigefonder"

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden. Du kan nå honom på jonas.lindmark@morningstar.se 

© Copyright 2022 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings