Egna aktier är bättre för spelare

Jonas Lindmark 2012-11-14 | 15:58
Facebook Twitter LinkedIn

För dig som vill chansa rejält ger egna aktier på Stockholmsbörsen större möjligheter att själv analysera och pricka vinnare, medan de flesta högriskfonder placerar i främmande länder och rapporterar sina innehav först i efterhand.

 

Många svenskar som gillar att spela om pengar har upptäckt att aktiemarknaden ger mycket bättre villkor är Svenska Spel. Ungefär hälften av insatsen försvinner i snitt in i statskassan om du lämnar in en Lotto- eller styktipskupong. Men på börsen är marginalerna smala och det går att behålla innehaven utan extra kostnad.

 

Den grundläggande idén med fonder är dock att skapa en jämnare värdeutveckling genom att sprida riskerna på många innehav, så enskilda aktier är bättre än aktiefonder för den som tvärtom vill ha placeringar som svänger kraftigt i värde. Dessutom är de aktiefonder som svänger mest ofta inriktade på aktiemarknaden i avlägsna länder, som Kinafonder och Indienfonder. Och det är betydligt svårare för en svensk privatperson att avgöra framtidsutsikterna hos en hel portfölj utländska aktier, särskilt som fondbolagen informerar om fondernas exakta innehav först i efterhand.

 

Placerare som vill chansa och försöka pricka egna vinnare har betydligt större möjligheter att hitta bra information om enskilda svenska börsföretag. Dessutom sker aktiehandeln löpande under dagen, minut för minut, medan vanliga aktiefonder bara handlas en gång per dag.

 

Ytterligare en möjlighet till extra risktagande på börsen är handeln med optioner och terminer. Kostnaderna är då större som procent av investerat belopp, men å andra sidan är utväxlingen större om man lyckas chansa rätt. Baksidan är risken att förlora hela insatsen, för enskilda börsföretag går ibland i konkurs och optioner kan bli värdelösa utan att aktiekursen har gått ned.


Xaktier Xrisk

Läs mer: Morningstar

NYCKELORD
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden. Du kan nå honom på jonas.lindmark@morningstar.se 

© Copyright 2022 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings