Fler hållbara fonder i Europa

Nästan 300 nya fonder och stora inflöden av pengar visar att intresset för fonder som kallar sig ansvarstagande, etiska eller hållbara har ökat i Europa under 2018.

Jonas Lindmark 2019-01-30 | 14:25
Facebook Twitter LinkedIn

Netto 38 miljarder euro sattes in i europeiska fonder inriktade på etiska eller hållbara investeringar under 2018, visar granskningen ”European Sustainable Funds: 2018 in Review” som Morningstar gjort. Ytterligare 296 nya sådana fonder startade förra året. Tillsammans förvaltade dessa drygt 2500 fonder över 700 miljarder euro.

 

De fonder som ingår har information i sina faktablad som gör att de klassas som ”Socially Consious” i databasen Morningstar Direct. Detta gäller 21 procent av de svenskregistrerade fonderna. Notera att det inte finns en skarp gräns för när en förvaltning ska kallas ”hållbar” eller ”ansvarstagande” och att fondbolagen är olika tydliga med om de använder exkluderingar eller separat analys av ESG-kriterier.

 

3 svenska

 

Handelsbanken, SPP (Storebrand) och Swedbank är de tre fondföretag som har flest svenska fonder med i granskningen och alla tre är även bland de tio i Europa som har både störst förvaltat kapital i och störst inflöde till denna typ av fonder. Allra störst i Europa är Robeco, medan BNP Paribas hade störst inflöden under 2018.

 

Avkastningen var 2018 i genomsnitt ovanligt bra. 62 procent av fonderna i undersökningen hade högre avkastning än snittet i respektive fonds kategori. En trolig förklaring är att företag som prioriterar hänsyn till ESG-faktorer tenderar att ha mer stabila aktiekurser, vilket var en fördel under höstens börsnedgång.


Xhållbarhet

NYCKELORD
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden. Du kan nå honom på jonas.lindmark@morningstar.se 

© Copyright 2023 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings