Orimligt att spara i fonder om Allra-domen står fast

Jonas Lindmark 2020-02-21 | 13:47
Facebook Twitter LinkedIn

Tingsrättsdomen som friade fondbolaget Allra kan tolkas som att fondbolag får tillgodogöra sig medel från spararna vid sidan av fondavgifterna, vilket gör att kraven på den enskilde spararens förmåga att bedöma pålitligheten hos fondbolagen blir orimligt höga, skriver Pensionsmyndighetens generaldirektör Daniel Barr på DN Debatt. Han ifrågasätter om det alls är rimligt att ha pengar placerade i svenska fonder om dessa förutsättningar gäller framöver.

I samband med två värdepappersaffärer betalade PPM-fonder 2012 en ersättning på motsvarande 170 miljoner kronor, som delvis användes för att köpa aktier av Allras ägare. Pensionsmyndighetens uppfattning är att en rimlig ersättning snarare borde varit som högst en miljon kronor och att upplägget utgör trolöshet mot huvudman samt mutbrott. Därför fortsätter Pensionsmyndigheten att i sitt överklagande till hovrätten begära totalt drygt 23 miljoner dollar i skadestånd, vilket med nuvarande växelkurs motsvarar 225 miljoner kronor.

"Vi tycker att det är av största vikt att hovrätten prövar om en sådan affär som den nu aktuella, som vi menar har skett till ett betydande överpris, ska vara tillåten enligt svensk rätt. Spararna, marknaden och ytterst lagstiftaren behöver få veta hur det förhåller sig på denna punkt" skriver Daniel Barr på DN Debatt.

Källa: DN Debatt

NYCKELORD
PPM
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden. Du kan nå honom på jonas.lindmark@morningstar.se 

© Copyright 2023 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings