Experternas bästa tips att spara grönt

Jonas Lindmark 2020-02-23 | 13:54
Facebook Twitter LinkedIn

Hållbara börsbolag har goda tillväxtmöjligheter framåt, plus att de gynnas av att de stora institutionerna vill kunna visa dem bland sina innehav, skriver DN. Detta har redan lyft deras aktiekurser, men det är oklart om högre avkastning de senaste åren betyder lägre avkastning än andra aktier framöver.

I genomgången av hur fondsparare kan välja bland så kallat gröna fonder ger tre banker tips om vilka fonder de vill sälja till intresserade svenskar: "Se över fondens avgift och hur många jordglober och stjärnor den har" säger Johanna Kull, sparekonom på Avanza.

"Försök också få med en aktivt förvaltad fond som arbetar med att påverka bolag till ett bättre hållbarhetsarbete och mer hållbara affärslösningar" Eva Axelsson, hållbarhetschef på Swedbank Robur.

"Vill du att pengarna ska ha en mer direkt påverkan kan du titta på fonder som investerar i bolag som bidrar med lösningar på miljö- och klimatproblem" säger Karin Askelöf, chef för ansvarsfulla investeringar på Handelsbanken.

Källa: Dagens Nyheter

[kanske viktigast är Johanna Kulls varning "Men värt att tänka på är att fonder och aktier tillhör andrahandsmarknaden." Det hon menar är att börsföretag inte alls påverkas av att pensionssparare via fonder byter aktier med varandra, det är lönsamheten som avgör företagens verksamhet. Lagstiftning och politiska beslut styr företagen, medan aktiefondernas roll är att ta risk och förhoppningsvis få betalt för risktagandet. Mer om detta i "Alla fonder vill äga lönsam hållbarhet" (länk ovan till höger) -JL]

NYCKELORD
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden. Du kan nå honom på jonas.lindmark@morningstar.se 

© Copyright 2022 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings