Premiepensionens fem värsta skitfonder 2020

Jonas Lindmark 2020-03-04 | 10:07
Facebook Twitter LinkedIn

Indecap och Söderberg & Partners är de två nya på listan när Småspararguiden för fjärde gången publicerar de fem sämsta alternativen som förvaltar premiepensionen hos Pensionsmyndigheten (PPM). Myndigheten skärpte sina regler 2018 och förra årets rensades drygt 300 PPM-fonder bort, vilket gjort att bland andra Monyx rensats bort. Årets lista baseras bland annat på om fonderna har onödigt höga avgifter och saknar transparens kring avgifterna, samt hur många kunder som drabbats.

Årets lista är (1) Ålandsbanken Global Aktie Placeringsfond baserat på samma kritik som förra året, att avkastningen varit usel och att företaget gjort tveksamma affärer för att kringgå PPM-reglerna.

(2) East Capital Multi-Strategi är en slaskhinksfond med kunder som köpts upp från andra fondbolag som tvingats bort från PPM (Zensum, Insider, IKC, Monyx) och East Capital har fått sanktion från Finansinspektionen..

(3) Cicero Hållbar Mix är också en slaskhinksfond med kunder uppköpta från Zmartic, Max Matthiessen och Cicero. Avgifterna är höga och avkastningen dålig. Fonden har haft förstaplatsen som den som ger högst provisioner (mutor) till "rådgivare".

(4) Indecap Fonder med blandfonden Indecap Guide 1 och aktiefonden Guide 2. De kritiseras för brokigt förflutet, höga avgifter och att rådgivare på sparbanker använder dem för att ta betalt för sin "rådgivning".

(5) Söderberg & Partners med fonderna Proaktiv 75 och Proaktiv 80, som också säljs av "rådgivare" som passar på att sälja sina egna fonder. Åter igen är detta dyra fonder med dåliga historiska resultat.

NYCKELORD
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden. Du kan nå honom på jonas.lindmark@morningstar.se 

© Copyright 2023 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings