Alla väntar på Riksbanken

Jonas Lindmark 2020-03-24 | 13:29
Facebook Twitter LinkedIn

Spiltan fortsätter att senarelägga handeln i sina räntefonder eftersom prissättningen på den svenska marknaden för företagsobligationer slutat fungera. VD Erik Brändström och ansvarig ränteförvaltare Lars Lönnquist berättar i en intervju i Realtid om de bakomliggande orsakerna, att bankernas market makers inte längre ställer priser utan enbart förmedlar affärer (likt en bostadsmäklare).

Skälet till att bankernas handlare inte tar ett större ansvar för marknadens likviditet förklaras med att de dels har fyllt sina handelslager de senaste två veckorna, dels att de står inför en kommande kvartalsskifte, då banker vill ha mindre exponeringar utifrån kapitaltäckningsreglerna. Enligt Erik Brändström och Lars Lönnquist har marknaden ännu inte reagerat fullt ut på Riksbankens besked om kommande köp av företagsobligationer.

– Vi hoppas på att Riksbanken trycker på köpknappen så snart som möjligt och är fullt övertygade om att banken förstår allvaret i situationen, säger Erik Brändström.

Källa: Realtid

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden. Du kan nå honom på jonas.lindmark@morningstar.se 

© Copyright 2022 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings