AP7 har fortfarande 15% hävstång

Jonas Lindmark 2020-03-27 | 17:50
Facebook Twitter LinkedIn

AP7 Aktiefond som förvaltar åt icke-väljarna inom PPM har backat lite mer än världsindex under den senaste månadens börsturbulens, vilket beror på att fonden tar högre risk än andra globalfonder. Hävstången, som innebär att förvaltarna skapar extra exponering mot den globala aktiemarknaden, sänktes för två år sedan till 15 procent och har legat kvar där även under den senaste månadens börsras. Men framöver kan risktagandet höjas:

”Det kommer givetvis ett sådant läge när vi tittar på att dra upp risken. Vi har ett riskramverk, det är därför vi har dragit ned risken i en tre, fyra år, där vi tittar på ett antal faktorer för värdering av aktiemarknaden. De har flaggat rött under att tag att det har varit rätt stretchade värderingar utifrån ett historiskt mönster. ”Det är klart att när nedgången nu har kommit, och var det här ska sluta, det vet vi ju inte, men rätt som det är kommer de där faktorerna börja flagga grönt och då ska vi lägga på risk. Men exakt när det är, det kan jag inte säga nu” säger Sjunde AP-fondens VD Richard Gröttheim, i en intervju på Avanzas nyhetssajt.

Källa: Avanza

NYCKELORD
PPM
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden. Du kan nå honom på jonas.lindmark@morningstar.se 

© Copyright 2023 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings