Då vi utför rutinmässigt underhåll av webbplatsen kan du uppleva mindre oregelbundna störningar. Vi uppskattar ditt tålamod under denna tid.

Prioritera rätt, både pengarna och livet

Hur du tänker kring de stora valen i livet avgör hur du ska spara, och vad som är vettigt att köpa. Lyckan är personligt och tiden begränsad.

Thomas Furuseth 2020-06-02 | 14:00
Facebook Twitter LinkedIn

När samhället gradvis öppnas efter krisen som Covid-19 orsakat är det lättare att upptäcka vad som faktiskt ger dig och din familj glädje. Om du märker att kaffe från det dyra kaféet på hörnet ger dig stor glädje och motivation i vardagen, är det kanske inte värt att skippa det för att spara pengar.

Nu när många arbetat hemifrån eller blivit avskedade syns bättre vad vi faktiskt saknar. Min familj var bland de lyckliga där båda arbetade heltid hemma, men dagarna blev kortare och arbetsnivån högre. Anledningen var att vi i Norge var tvungna att vara hemlärare för barnen och det blev trångt att vara tillsammans hela familjen varje dag. Jag måste säga att jag saknade både dagis och förskola, vardagen blev mycket lättare när de öppnade. Vi vuxna kunde då fokusera på arbetet under dagen och (förhoppningsvis) vara bättre föräldrar när arbetsdagen var över.

Tid - en begränsad resurs

Tid är egentligen abstrakt. Ännu mer så när Albert Einstein & Co skapade rumstiden. Men, men, låt oss hålla oss till en dimension. Du och jag är här nu, jag skriver detta och senare läser du det. Vi använder vår värdefulla och icke-förnybara resurs "tid". Vi vet inte hur lång tid vi har kvar att spendera, och det finns för många alternativ.

Enligt statistiken här i Norge förväntas en nyfödd pojke bli 81 år och en flicka 84 år. När du är tio, då känns ett år oändligt längre. Jag, som snart fyller 40, känner att åren passerar snabbare och snabbare. Jag vet verkligen inte vart de senaste tio åren har tagit vägen.

Vi kan lära av Warren Buffett, som har stora tomrum i sin kalender, så han har tid att tänka och fördjupa sig i de frågor han brinner för. Bill Gates sa i en intervju att han lärt sig något från Buffett, nämligen att vi alla har samma dygn. Du bör använda tiden på ett sätt som känns värdefullt för dig. Det betyder inte att du måste packa schemat tätt, utan snarare rensa bort och ge plats för vad du verkligen vill göra eller det du måste göra.

Det gäller din fritid också, vad är det du verkligen vill spendera din tid på? Vad är det som ger mest glädje för den tid du tillbringar?

Pengar - vad gör dig glad?

Som sagt, om det dagliga kaffet från kiosken på hörnet ger dig ett nöje som känns viktigt, skippa det inte. Unna dig gärna en god kopp kaffe. Samtidigt är nu en bra tid att reflektera över vad du faktiskt saknat mest, när Coronakrisen delvis stängt samhället. Är det att gå på restaurang, eller bjuda vänner på middag, eller något annat?

I takt med att jag samlat fler vuxenpoäng märker jag att prylar ger kortvarig glädje. Glädjen nya saker ger är kort, men nyttan kan vara länge. Därför försöker jag tänka mer ekonomiskt när jag köper saker än tidigare, förutom när det gäller det barnen önskar sig (eller behöver). Och barnen kostar mycket, vilket innebär att det inte är nödvändigt eller önskvärt att dra åt svångremmen just nu.

Utöver det finns det många fasta kostnader som är svåra att hantera. Jag försöker hålla igen på tjänster som sällan används, till exempel prenumerationer och streamingtjänster. Matkostnaderna går att pressa, men vi vill ju äta god och nyttig mat. Bilen är ett nödvändigt transportmedel som ofta ger huvudvärk.

Mest nytta och nöje

Du som läser detta har nog andra prioriteringar och utmaningar. Om du kämpar för att få ekonomin att gå runt blir du stressad, vilket försämrar livet. Bäst är förstås att lyckas fokusera på att spendera de pengar du har där de ger mest nytta och nöje. För vissa kan det också vara ett stort nöje att investera pengar och få dem att föröka sig. Vii alla måste hitta sätt att leva inom våra ramar. Det är lektion 1 för personlig ekonomi i program som ”Lyxfällan”: Om du har 30.000 kronor att leva för per månad kan kostnaden inte ligga på nivån 40.000.

Lektion 2 är att konsumentkrediter och andra lån utan säkerhet i längden är för dyra. Om du betalar över 15 procent per år i ränta på dyra lån är det knappast lönsamt att samtidigt investera i aktiefonder. Det finns ingen investering som ger dig samma riskfria avkastning som att amortera skulderna.

Vilka mål har du?

Om du drömmer om en dyr resa, eller en sommarstuga, bör du planera annorlunda än att spara för pension. Lån för stugköp finns med låga räntor och uthyrning kan ge intäkter. En lösning är att köpa idag och binda låneräntan 5 eller 10 år, så vet de vad stugan kostar per år under den perioden. Men tänkt på att ha marginal nog att klara amorteringar och oväntade reparationskostnader.

Buffertsparande är också vanligt. Du har kanske egentligen inte har något sparmål, annat än tryggheten som en säkerhetsmarginal ger. Det är bra nog. Pengar på banken är guld värt när livet bjuder på en överraskning, och flera oväntade utgifter kan komma i rad.

Svåra mål kräver hårdare prioriteringar. Valet är ditt vad du tror ger mest glädje. Hur mycket av bekvämlighet i vardagslivet är det värt att offra, blir lyckan vid målet så stor som du tror? Detta är högst personligt och därför måste du välja själv.

NYCKELORD
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Thomas Furuseth

Thomas Furuseth  var analytiker och redaktör för Morningstar.no från 2006 till maj 2020. Han arbetar nu på den norska banken DNB. 

© Copyright 2022 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings