ESG-vecka inför fredagens Earth Day

Morningstar foksuerar på hållbarhet hela veckan inför Earth Day fredagen 22 april. Årets tema är "investera i vår planet". 

Johanna Englundh 2022-04-20 | 10:26
Facebook Twitter LinkedIn

Abstrakt värld

Under veckan kommer en rad artiklar publiceras med hållbarhetsfokus, framförallt för att illustrera hur man som investerare kan investera i vår planet och dess framtid. 

Antalet fonder och investeringsstrategier som är tillgängliga för klimat- och miljömedvetna investerare ökar dramatiskt. Beroende på din åsikt är det antingen lysande eller alarmerande, även om det ibland kan kännas lite som både och. 

Samtidigt som utbudet ökar är hållbarhetsområdet snårigt, och det är inte helt svart eller vitt vad som faktiskt klassas som hållbart. EU jobbar med nya regelverk och fondbranschen försöker förhålla sig till de nya reglerna bäst de kan. Men som investerare kan det fortfarande minst sagt kännas snårigt. 

Ett problem som är mer aktuellt än någonsin, till följd av kriget i Ukraina, är Europas beroende av rysk gas. Men även det globala beroendet av fossila bränslen överlag. Användningen och förbränningen av fossila bränslen - olja, gas och kol, är det största källan till utsläpp av växthusgaser. 

"I år är Earth Week en viktig påminnelse till kapitalmarknaderna om att vi måste ompröva våra egna affärsmodeller och fortsätta vårt kollektiva engagemang för att finansiera övergången till en koldioxidsnål ekonomi", säger Michael Jantzi, grundare av Sustainalytics, ett Morningstar-företag som erbjuder ESG-data.

I takt med att världen försöker ta sig an (om än långsamt) klimatkrisen och den globala uppvärmningen är det viktigt för investerare att agera. Den globala uppvärmningen utgör nämligen en existentiell risk som får avgörande finansiella och ekonomiska konsekvenser. Att framtida tillväxt kommer att ske inom exempelvis grön energi och hållbar livsmedels - och skogsproduktion är givet. Vi tar oss en närmare titt på olika aktuella hållbarhetsområden i veckan. 

Hoppas du får nytta av veckans tema!

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Johanna Englundh  är redaktör för Morningstar Sverige. Kom i kontakt med Johanna via mejl eller följ på twitter. 

© Copyright 2023 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings