SAS piloter går ut i strejk - aktien rasar

SAS och deras piloter har förhandlat i flera dagar men har inte lyckats nå en överenskommelse. Nu går omkring 900 piloter i Sverige, Norge och Danmark ut i strejk, vilket påverkar 30 000 passagerare dagligen.

Johanna Englundh 2022-07-04 | 13:44
Facebook Twitter LinkedIn

sas

Förhandlingarna har pågått under helgen mellan SAS Scandinavias pilotföreningar och SAS. Tidsfristen var satt till måndag klockan 12.00 (svensk tid).

Vid 12.20 på måndagen gav SAS vd Anko van der Werff beskedet att de inte lyckats komma fram till någon överenskommelse:

"Det här är riktigt, riktigt dåliga nyheter. Vi är förkrossade", säger han till medierna som samlats utanför.

Strejken beräknas leda till att cirka 50% av alla SAS-flygningar ställs in och kommer påverka cirka 30 000 passagerare per dag. De flygningar som genomförs av SAS Link, SAS Connect och SAS externa partners berörs inte av strejken.

Påverkar bolagets räddningsplan

Strejken har en negativ effekt på bolagets likviditet och finansiella ställning och denna effekt kan komma att bli väsentlig om strejken blir långvarig, uppger SAS i ett pressmeddelande.

SAS räddningsplan för bolaget förutsätter bland annat att omvandla totalt cirka 20 miljarder kronor i skulder och hybridobligationer till aktiekapital. Dessutom behövs ”minst” 9,5 miljarder kronor i nytt kapital. Det blir betydligt svårare med strejken, enligt Anko van der Werff.

”Det här handlar om att attrahera investerare till bolaget och säkerställa att bolaget har möjlighet att leva vidare. Vi talar om 8.000 jobb”, säger han.

Efter att ha stigit tidigare under dagen föll SAS-aktien brant när bolagets vd började tala inför tv-kamerorna. Strax efter klockan 12.30 var aktien ned 11 procent men återhämtade sig sedan något. Vid 13.30 hade nedgången dämpats till cirka 6%

Kamp för överlevnad 

Den pilotstrejk som bryter ut på måndagen kommer att kasta SAS in i en gigantisk kamp för överlevnad. Det säger Sydbanks aktieanalyschef Jacob Pedersen i en första kommentar till Marketwire efter SAS-vd:ns uttalande vid lunchtid enligt Nyhetsbyrån Direkt. 

"Det här var en av de brickor som skulle läggas i planen för överlevnad. Om man inte kan lägga den, så finns det ingen plan", kommenterar Jacob Pedersen.

Strejken kommer enligt Jacob Pedersen att bli mycket dyr för SAS, då dels passagerare har avstått från att köpa biljetter under varslet och dels eftersom de väntas fortsätta att avstå under den tid flygplanen står på marken.

"Om den här strejken varar i 14 dagar har man antagligen tappat hälften av de 8 miljarder svenska kronor man hade i kassan. Allting är inte en förlust, men det är en likviditetseffekt. Då börjar SAS mycket snabbt närma sig en situation där det inte längre finns några pengar i kassan", kommenterar analytikern för Marketwire.

Varsel förra veckan

Strejken skulle ha brutit ut i onsdags förra veckan (29 juni), men tidsfristen flyttades fram till lördagen och sedan ytterligare en gång, till måndagen vid lunch.

SAS uppger att information om inställda flygningar har lagts ut på bolagets sajt, de markeras ”Sannolikt inställt om strejken inträffar”.

 

 

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig här

Facebook Twitter LinkedIn

Securities Mentioned in Article

Security NamePriceChange (%)Morningstar Rating
SAS AB0,70 SEK-2,45

About Author

Johanna Englundh  är redaktör för Morningstar Sverige. Kom i kontakt med Johanna via mejl eller följ på twitter. 

© Copyright 2022 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings