5 pengavanor att lära dina barn

Oavsett om dina barn fortfarande går på dagis eller redan på väg till college, är det aldrig för tidigt att lära dina barn dessa 5 färdigheter om budgetering, sparande och investeringar.

Antje Schiffler 2022-07-07 | 9:42
Facebook Twitter LinkedIn

Children

Barn kommer ihåg enkla, repetitiva instruktioner. Borsta tänderna två gånger om dagen, korsa inte vägen mot rött ljus, ät dina grönsaker - det finns en anledning till att dessa uttalanden fungerar, men de fungerar bara om du också gör det. På samma sätt, om du vill att dina barn ska utveckla bra pengavanor, måste de se dig göra smarta val. Hur du hanterar din ekonomi när du är runt dina barn kan vara ännu viktigare än vad du lär dem om pengar.

Med andra ord: Utöva det du predikar. Om du vill att dina barn ska utveckla rimliga utgifts, spar- och budgetvanor måste de se dig göra smarta val. Men var medveten om att detta kommer att ta tid.

Ändå, om du anstränger dig och konsekvent kommunicerar ett tydligt budskap, kommer du att ingjuta goda vanor som hjälper dina barn att bli ekonomiskt kunniga. Här är fem tips som hjälper dig att göra just det.

1. Spendera inkomster klokt

Att försöka övertala dina barn från att slösa bort sina födelsedagspengar kan vara en jobbig konversation att ta. Var så säker, du är inte ensam. "Är du säker på att du vill lägga pengarna på det här?" är förmodligen en mening alla föräldrar kommer att uttala någon gång.

Påminn dina barn om att bara för att de har råd att köpa leksaken, tennisracketen eller Teslan betyder det inte att de borde göra det. 

Visa dina barn hur att tygla dessa små impulser kan leda till större saker längs vägen. Och gör en poäng genom att vara en förebild och tacka nej till impulser och väg dina val. Med tiden kommer de att se sina pengar växa istället för att försvinna – och därmed få glädjen att uppleva tillfredsställelse i ett senare skede.

2. De behöver en inkomst - eller en månadspeng för de yngre

Månadspeng lär barnen värdet av pengar. Barn får lära sig genom erfarenhet i mycket ung ålder om ekonomiska prestationer och missöden. Att ge barn en budget att hålla sig till kan hjälpa till att påverka kloka val och lära sig att fatta sina egna kostnads-nyttobeslut.

Det betyder också att du måste lära dina barn att leva inom sina resurser. Om de spenderar sin månadspeng första veckan, behöver du inte fylla på det varje gång de behöver mer. Det kommer att hjälpa dem att kontrollera sina impulser.

3. Att bli vuxen kostar pengar

På Morningstar pratar vi om att investera på lång sikt. Det kan vara svårt att svälja för din tonåring, som förmodligen tycker att 10 dagar är "långsiktigt". Men när de inser att planering framåt kommer att hjälpa till att få pengar att växa kommer de lyssna. Föreslå att de modellerar sina egna portföljer när de är äldre. De kommer att uppleva att det är värt besväret att lära sig om investeringar och finansiering - och om fördelarna med att få dessa strategier att fungera för dem.

Men påminn dem också om att ställa realistiska förväntningar och att hitta en strategi som fungerar under marknadsvolatilitet. Att inte kontrollera ditt kontosaldo varje dag kan vara ett bra drag, säger Morningstars Carole Hodorowicz.

"Om du är mer hands-off med din portfölj, kommer du troligtvis göra färre affärer som du senare kan ångra, som att sälja av alla dina aktier i djupet av en björnmarknad", tillägger Christine Benz, Morningstars director of personal finance. Och kom ihåg: i det 152-åriga rekordet av amerikanska marknader är avkastningen full av björnmarknader. I varje fall återhämtade sig marknaden så småningom och gick vidare till nya höjder.

4. Jämför dig inte med andra

Alla kommer inte från samma bakgrund. Och även om dina vänner får en snabb start i livet, betyder det inte nödvändigtvis att de kommer att hamna före dig. Men jämför dig själv med dig själv - det vill säga mät dina framsteg (eller ditt barns) och se de förbättringar du har gjort. Och glöm inte att fira de små vinsterna på vägen!

5. Kom ihåg de mindre lyckligt lottade, eller betona vikten av att ge

När barn är gamla nog att tjäna sina egna pengar, se till att du lär dem om att dela med sig genom att kanske spana in en särskild välgörenhetsorganisation. På så sätt kommer de att uppleva hur givandet inte bara påverkar mottagaren utan även den som ger. Benz uppmuntrar äldre barn att vara uppmärksamma på vad hon refererar till som "tid-på-jorden-tilldelning." Hitta en balans med hur du spenderar din tid och pengar så att det ger dig glädje och gör nytta, säger hon.

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig här

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Antje Schiffler  är redaktör för Morningstar i Frankfurt.

© Copyright 2023 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar