Motståndskraft, inflation och säkerhet är framtidens viktigaste trender

MICUK 2022: Pimco-experter tittar närmare på den sannolika effekten av de aktuella ekonomiska och politiska händelserna från 2022 och framåt

James Gard 2022-07-19 | 10:00
Facebook Twitter LinkedIn

warning sign

Med tanke på världens oförutsägbara natur är prognoser en farlig verksamhet i dessa dagar, även för experter som gör det till sitt jobb att förutse troliga scenarier på marknader och ekonomier. Ändå gillar investerare att se framåt för att få bättre koll på händelser och förstå världen bättre, snarare än att bara reagera på volatiliteten.

På årets Morningstar Investment Conference i London bad vi två experter från obligationsföretaget Pimco att ge oss en indikation på vad världen sannolikt står inför under de kommande åren: Joachim Fels, global ekonomisk rådgivare och medlem i företagets "sekulära forum", som tittar på globala trender; och Daniel J. Ivascyn, företagets koncernchef för investeringar. Här är fem trender som de håller ett öga på.

Det är förnuftigt att förbereda sig för lågkonjunktur

Även om en lågkonjunktur inte är garanterad, skulle investerare göra klokt i att förbereda sig för det, säger Ivascyn.

"Tillväxten saktar ner snabbt till något som stallhastighet", säger Fels och använder en flygmetafor (stallhastighet är det minimum som ett plan behöver för att stanna i luften). "Det krävs inte mycket av en chock för att driva oss in i en lågkonjunktur."

Han varnar också för att hög inflation sannolikt kommer att existera tillsammans med låg tillväxt. Men en lågkonjunktur kommer sannolikt att vara relativt ytlig jämfört med den globala finanskrisen och den senaste pandemiska nedgången. Hushållens balansräkningar är i bättre form än för 12/13 år sedan, menar Fels, och bostadsmarknaden kommer sannolikt att förbli mer robust, givet lägre skuldnivåer än under tidigare kriser.

Men centralbanker kommer/kan inte komma till undsättning

"Det här kommer att vara en period där [en] lågkonjunktur sannolikt kommer att sammanfalla med ett mer begränsat agerande från beslutsfattare", säger Ivascyn.

Centralbanker bekämpar alltså inflationen samtidigt som de försöker undvika att döda den ekonomiska tillväxten, och det är en svår balansgång. "Nästa lågkonjunktur kommer regeringar och centralbanker troligen att reagera långsammare", håller Fels med. Det kommer att förlänga smärtan.

Företagens fallissemang kommer sannolikt också att öka, men det kommer inte att finnas något "too big to fail"-tänk från redan skuldsatta regeringar, som i finanskraschen 2008.

Säkerhet kostar pengar

Efter Covid-19 och den ryska invasionen av Ukraina verkar världens prioriteringar nu vara uppenbara: Väst vill ha större säkerhet i form av bättre energiförsörjning, sjukvård och försvar.

De högre utgifterna kommer att öka många sektorer av ekonomin, men det kommer att leda bort pengar från många fler behövande områden och kommer inte att lösa världens produktivitetsproblem.

Högre utgifter kan hålla inflationen hög under längre tid, även om Ivascyn förväntar sig att den faller tillbaka från nuvarande nivåer. 

Försök nå efter motståndskraft, men se upp med reglering

Pimco säger att investerare borde fokusera om sina attityder från "nollräntan"-eran, när allt handlade om "räckvidden för avkastning", till en "räckvidd för motståndskraft" istället.

För företag innebär det att se till att leveranskedjorna är i bättre form än de var innan pandemin sträckte deras verksamhet till gränsen. Det kommer oundvikligen att leda till högre kostnader när företag "re-shore" från Fjärran Östern.

Det finns dåliga nyheter för investerare och handelsförhandlare, men goda nyheter för byråkrater och advokater: i en mer komplex värld kommer vi att behöva fler regler och förordningar. "Detta sökande efter motståndskraft går förmodligen hand i hand med mer reglering och i viss mån mer protektionism och det är inte bra för tillväxten", säger Fels.

Den fragmenterande världen

De flesta investerare känner att världen blir mer komplex, flyktig och farlig. Rysslands aggression i Ukraina är ett exempel, men Kina har också spelat en nyckelroll.

Bara denna vecka varnade cheferna för FBI och MI5 för de "spelförändrande" effekterna av Kinas spionage. Handelskriget mellan USA och Kina under Trump-eran var en drivkraft för Kinas ökande isolering från väst, en process som fortfarande var uppenbar 2022. Pekings strävan efter "noll Covid" ledde till att hela städer stängdes, till exempel.

Detta är viktigt för investerare också, eftersom det verkar vända mycket av handelsexpansionen sedan slutet av det kalla kriget. Fels beskriver processen som "krypande avglobalisering" och Ivascyn säger att detta ger en mindre förutsägbar värld, med mindre synkroniserade konjunkturcykler. Ändå är detta den nya verkligheten och med den kommer en ny utmaning att hantera upp- och nedgångar.

"Investerare kommer att bli mer bekväma med högre volatilitet", avslutar han.

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig här

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

James Gard  is content editor for Morningstar.co.uk

 

© Copyright 2022 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings