Sveriges inflation fortsätter springa iväg - högsta på 30 år

Inflationstakten (KPIF) i Sverige uppgick till 8,5% i juni. Detta var högre än vad analytiker hade trott, som väntade sig en inflation på i snitt 8,0% enligt Infront. I maj låg siffran på 7,2%.  

Johanna Englundh 2022-07-14 | 8:26
Facebook Twitter LinkedIn

Stefan Ingves

Månadsförändringen från maj till juni var 1,2%. Här låg förväntningarna på 0,9% enligt Infront. Senaste gången vi hade en inflation som var högre än 8,5% var i juli 1991, då låg inflationen i Sverige på 9,1%. 

”Prishöjningar på livsmedel, el och drivmedel var det som påverkade inflationen mest”, säger Sofie Öhman, prisstatistiker på SCB, i ett pressmeddelande.

Bland livsmedelsprodukterna märktes prishöjningar på kött, mjölk, ost, ägg, bröd och övriga spannmålsprodukter. Och kaffepriset har ökat med nästan 50% sedan förra året.

"Månadsförändringen påverkades också av högre priser på transporter, som en följd av högre drivmedelspriser. Andra priser som steg var elpriset, pris på paketresor och restaurangbesök", säger Sofie Öhman. Däremot sjönk priserna på kläder till följd av säsongsreor.

Enligt Nyhetsbyrån Direkt räknade Riksbankens i sin senaste prognos med en KPIF-inflation på 8,0 procent samt en KPIFXE-inflation på 5,7 procent i juni.

Även Finland släppte sina inflationssiffror idag, där noterades en ökning av konsumentpriser på 7,8% jämfört med juni ifjol. Jämfört med månaden innan steg inflationen 0,7%. 

Aggressiva räntehöjningar i korten

För att få bukt med den skenande inflationen väntas Riksbanken behöva ta i med hårdhandskarna. 

"Med den underliggande inflationen konsekvent över förväntan finns det anledning att förvänta sig en mer hökaktig Riksbank på kort sikt. Den svaga kronan förvärrar skadan genom att förvärra prispressen från omvärlden. Vi räknar nu med att Riksbanken levererar en höjning på 75 punkter i september, men risken för en höjning mitt emellan möten, med möjligen så mycket som 50 punkter, är stor", resonerar Carl Nilsson och Emma Paulsson, analytiker på Swedbank. 

Under gårdagen släppte även USA inflationsbomben på 9,1% för juni, vilket även det var högre än vad analytikerna hade förväntat sig. Nu öppnar Fed-chefen Raphael Bostic för en räntehöjning på 1 procentenhet vid nästa möte. Han sade att "allt ligger på bordet" efter att inflationen ökat under juni till den högsta nivån på fyra decennier, enligt Bloomberg News. 

Fed höjde senast styrräntan med 0,75 procentenheter, vilket inte inträffat sedan 1994. Nästa möte äger rum den 26-27 juli.

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig här

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Johanna Englundh  är redaktör för Morningstar Sverige. Kom i kontakt med Johanna via mejl eller följ på twitter. 

© Copyright 2023 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings