Vi upplever för närvarande upprepade problem under användarregistrering. Vi uppskattar ditt tålamod medan vi felsöker.

Är inflationstoppen nådd?

För första gången sedan januari i år sjönk inflationstakten i Sverige. Inflationstakten uppgick till 8,0 % i juli,  månaden innan låg den, på årstakt, på 8,5 %. Nu är den stora frågan om toppen är nådd. 

Johanna Englundh 2022-08-12 | 10:20
Facebook Twitter LinkedIn

Inflationen kom även in något lägre än vad analytikerna hade väntat sig, som förväntade sig att siffran skulle landa på 8,1 procent, enligt Infronts sammanställning. 

"Lägre priser för el samt drivmedel bidrog till att inflationstakten sjönk för första gången seadn januari", sade Carl Mårtensson, prisstatistiker på SCB i en komemntar. 

Prisökningar fortsatte dock bland livsmedelsprodukterna, främst för grönsaker mjölk, ost och ägg. Drivmedelspriserna minskade under juli samtidigt som det blev dyrare med inköp av bilar. Priset för utrikes flygresor och paketresor för charter stod för en större ökning under juli vilket är säsongsnormalt under sommaren.

”Även prishöjningar för kläder- och skor, hotell- och restaurangbesök, rekreation- och kultur samt diverse varor och tjänster har påverkat inflationen senaste 12 månaderna”, skriver SCB.

 

 

Riksbanken räknade i sin senaste prognos med en KPIF-inflation på 7,6 procent i juli och en KPIFXE-inflation på 5,8 procent, enligt Nyhetsbyrån Direkt.

Vändningen här? 

Den stora frågan nu är om detta är vändningen för den rusande inflationen. Ett orosmoln är prisökningen på matvaror som fortsatte att stiga. Den årliga matprisinflationen varvade upp till 13,5 procent i juli, från 11,2 procent i juni. Det var den högsta noteringen sedan mitten av 1980-talet.

Enligt många bedömare ska man inte se juli-siffrorna med alltför stor optimism. Prognoser från såväl statliga Konjunkturinstitutet såväl som från storbankerna tror snarare att en topp är nådd först vid närmare 10 % för KPIF-inflationen. En nivå som beräknas nås någon gång mot slutet av året eller kring årsskiftet. 

"I bakgrunden mullrar Europas energikris vidare, med hot om ännu högre vinterpriser än vad marknaden prissätter i dagsläget. I andra vågskålen skickar globalt sjunkande råvaru- och livsmedelspriser liksom tecken på mildrade flaskhalsproblem i leverantörskedjor tidiga signaler om att flera av inflationsvågens drivkrafter sakta börjar mattas", skriver DIs Nils Åkesson, som ser julis inflationssiffror som en andhämtning på väg upp mot nya toppar. 

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig här

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Johanna Englundh  är redaktör för Morningstar Sverige. Kom i kontakt med Johanna via mejl eller följ på twitter. 

© Copyright 2022 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings