Pengafrågor att fundera på när vi 'återgår till det normala’

Vi har inte återgått till den normala, vi har rusat förbi det gamla normalläget. 

2022-08-18 | 8:02
Facebook Twitter LinkedIn

Wrenches

Under den här sommaren kan vi alla träffas igen, gå på restauranger, resa, gå på sport- och musikevenemang – det är nästan som att det aldrig har varit annorlunda. Allt är normalt igen, efter två somrar av restriktioner och ångest. Alla är glada att vi kan göra allt detta igen: "back to normal", som man säger.

Men vad är tillbaka till det normala? Tillbaka till exakt samma situation som före covid-pandemin? Eller har det normala ändrats till ett "nytt normalt"? Och vad är konsekvenserna av det?

I ekonomiska och finansiella termer finns det verkligen ett nytt normalläge. Efter att pandemin lättade och restriktionerna lossades började ekonomierna över hela världen ta fart igen. Till exempel, vid nedstängningarna, såg företag att deras verksamhet krympte och var tvungna att släppa taget om personal, ibland en stor del av sina anställda. Nu när allt är öppet igen har den nya situationen lett till tillväxtnivåer där personalbrist mycket snart har uppstått inom alla typer av sektorer, från restauranger till byggverksamhet till sjukvård till flygplatstjänster, även bland journalister. Denna brist på arbetskraft börjar knipa och kan hämma den ekonomiska tillväxten under de kommande kvartalen. Vi har inte återgått till det normala, vi rusade förbi det tidigare normalläget.

Nytt normalläge kommer med problem

Utöver det steg inflationen ännu snabbare på grund av kriget i Ukraina, vilket ledde till ännu högre energipriser, som steg på vågorna av högre efterfrågan. För att tackla det höjer centralbankerna räntorna; Fed, Europeiska centralbanken, Bank of England, Bank of Canada, alla har höjda räntor, och fler förväntas följa efter. Det här är det nya normala. Och det påverkar alla aspekter av investeringar och finansiella hushåll.

För inte så länge sedan verkade de mycket låga räntorna hålla i sig nästan oändligt, och folk hade anpassat sina ekonomiska val till det. Helt plötsligt har det förändrats. Ditt bolån kan bli dyrare, oavsett om du förlänger ditt bolån eller när du planerar att köpa ett hus. För företag, stora som små, kommer lån att bli dyrare. Det kan begränsa deras ekonomiska spelrum, vilket kan innebära att deras ursprungliga investeringsplaner för att växa sin verksamhet inte längre är genomförbara. Sammantaget kan den ekonomiska tillväxten bromsa så snabbt att vi kan hamna på randen av en lågkonjunktur – och det har folk redan börjat prata om.

Vad redo att anpassa dig

En viktig lärdom för när ett intensivt skifte sker: var beredd att anpassa dig till en annan verklighet än den som föregick den. Att återgå till det normala betyder inte alltid att man återgår till det normala man kände, utan till en situation som tidigare kunde ha sett osannolik ut, faktiskt en som vi står inför idag.

Oavsett vad det normala vi återvänder till kan vara, har den tidsperiod som det onormala varade lärt oss några ekonomiska saker att komma ihåg:

  1. Bygg upp en ekonomisk reserv för att klara svåra tider med möjliga begränsade inkomster, och tänk på att denna begränsade inkomst kan pågå ett tag.
  2. Ompröva din skuldposition. Att betala av bolån är en fortgående skyldighet, även om din inkomst kan påverkas under svåra tider. Var medveten om pågående ekonomiska förpliktelser som baseras på en "normal" inkomst, och som stannar kvar under onormala tider. Att ta bort några av dessa skyldigheter när saker är "normala" kommer att spara dig ett möjligt problem när situationen förändras.

 

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig här

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

 

© Copyright 2023 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings