Stor sannolikhet för en trippelhöjning i USA efter nya inflationssiffror

De amerikanska konsumentpriserna steg med 8,3 procent i årstakt i augusti, mer än väntade 8,1 procent enligt Bloomberg. Även kärninflationen steg mer än väntat på 6,3 procent. De oväntade nyheterna fick den svenska börsen att falla från svarta till röda siffror, och de amerikanska börserna öppnar med rejäla nedgångar.

Morningstar 2022-09-13 | 15:57
Facebook Twitter LinkedIn

Enligt TD Economics, del av TD Bank, var det oväntade resultatet en besvikelse. I en kommentar skriver banken att den senaste tidens utveckling inte är hållbar.

"Förhållandet mellan lager och försäljning i varuhus, heminredningsbutiker, elektronik- och vitvaruaffärer samt byggmaterial-, trädgårds- och förnödenhetsbutiker ligger för närvarande långt över sina respektive nivåer före pandemin. När julen står för dörren kommer detaljhandlarna troligen att börja erbjuda rabatter för att få bort befintliga lager", skriver TD i en kommentar.

Vidare skriver TD att en höjning på 75 punkter, en så kallad trippelhöjning, från Federal Reserve nu är garanterad.

Även tyska Commerzbank tror på en trippelhöjning från Fed. Enligt banken är speciellt den högre kärninflationen oroande för Federal Reserve.

"Uppgifterna från augusti understryker den senaste tidens upprepade varning från Fed:s topptjänstemän om att inte fira segern över den höga inflationen för tidigt. Fed måste fortsätta att bromsa hårt, även till priset av en eventuell recession", skriver Commerzbank i en kommentar.

Finwire News 

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Morningstar  

© Copyright 2023 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings