Euroområdets inflation steg till ny rekordnivå i oktober

Inflationstakten i euroområdet steg till 10,7% i oktober jämfört med ett år tidigare, enligt Eurostats snabbestimat. Det är den högsta nivån sedan mätningarna påbörjades 1991. 

Johanna Englundh 2022-10-31 | 11:48
Facebook Twitter LinkedIn

eu

Väntat var en preliminär inflation på 10,2 procent, enligt Trading Economics konsensusprognos. Samma siffra för september låg på 9,9%. Kärninflationen steg till 5%, även det en rekordnivå. 

Energi- och matpriser drev uppgången och kategorierna ökade med 41,9 respektive 13,1% på årsbasis. 

Enligt Reuters visar oktobersiffrorna att inflationen är på väg att breddas, vilket lär oroa ECB. 

EU inflation

Räntesänkningar tycks långt borta

Centralbanker runt om i världen har kämpat med den skenande inflationen och höjt styrräntor kraftigt. Men det tycks ännu inte ge effekt. Detta innebär att vi kan förvänta oss att ECB, likväl som andra centralbanker, kommer fortsätta med sina räntehöjningar. Räntesänkningar kan komma först när det finns tydliga bevis för en inflationsnedgång. Under måndagen konstaterade även Regeringen att svensk ekonomi föväntas landa i en lågkonjunktur 2023. 

"Ännu en ökning av inflationen i oktober understryker att det fjärde kvartalet kommer att bli tufft. Lägg till snabbt åtstramande finansiella villkor och en lågkonjunktur förblir trolig under vintern", skriver Bloomberg. 

"Sammantaget förblir bilden dyster," sa Bert Colijn, seniorekonom på ING, i ett meddelande till sina kunder enligt CNN. "Återöppningen av ekonomier stärkte tjänstesektorn, men den effekten avtar nu. Med stigande räntor och osäkra ekonomiska utsikter försvagas även investeringsförväntningarna. Vi förväntar oss därför fortfarande att ekonomin kommer att krympa under de kommande kvartalen.”

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig här

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Johanna Englundh  är redaktör för Morningstar Sverige. Kom i kontakt med Johanna via mejl eller följ på twitter. 

© Copyright 2023 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings