Ericsson backar efter "blek rapport"

Ericssons rapport för det fjärde kvartalet lämnade marknaden besviken och aktien tappade mark. 

Johanna Englundh 2023-01-20 | 13:18
Facebook Twitter LinkedIn

ericsson

Trots ovanligt lågt ställda förväntningar inför Ericssons rapport lyckades bolaget ändå lämna marknaden besviken. Strax innan 13.00 handlades B-aktien ned drygt 6%, en återhämtning från dagslägsta på -8%.

Rörelseresultatet borträknat omstruktureringskostnader blev 8,1 miljarder kronor, mot förväntade 9,6 miljarder i Infronts sammanställning av analytikerestimat. Det är också klart sämre än de 12,3 miljarder som jämförelsekvartalet bjöd på.

Då hade ändå omsättningen stigit med 21%, från 71,3 miljarder 2021 till 86 miljarder 2022. Försäljningen var en av få siffror som inte kom in under förväntningarna.

I vd-ordet förklarar vd Börje Ekholm den fallande lönsamheten med bland annat ”kraftig makroekonomisk motvind”.

Kepler Cheuvreux ansåg att telekombolagets rapport var "blek" men behåller sin rekommendation om behåll till ett riktpris om 78 SEK. Mot dagens aktiekurs på 58,3 SEK motsvarar det en uppsida på 34%

"5G-cykeln kommer sannolikt att nå sin topp under 2022 och försäljningen bör vara under press från 2023; 2) marginalerna kommer att förbli under press under de kommande kvartalen på grund av en lägre försäljningsnivå/skaleffekt, en mindre gynnsam mix (lägre andel av försäljningen i USA och högre försäljning från tillväxtmarknader), högre FoU-investeringar och en fortsatt hög påverkan från kostnadsinflation; och 3) det är svårt att kvantifiera den ekonomiska effekten av korruptionsfallet i Irak, och det kommer sannolikt att fortsätta att tynga aktierna under de kommande månaderna", resonerade analyshuset i sin rapportkommentar. 

"Kontexten är fortfarande mindre gynnsam för Ericsson på grund av nedgången i investeringarna i USA, dess huvudmarknad, och förskjutningen av verksamheten till Indien där marginalerna är utspädda. Vi tror också att bristen på indikationer på DoJ-affären, liksom farhågor om ryktet och därmed dess framtidsutsikter, inte bidrar till att dämpa oron. Aktien handlas till 5x EBITDA 2023e vilket är lågt, men vi föredrar att undvika aktien med tanke på det aktuella sammanhanget", skrev ODDO BHF i en kommentar på fredagsmorgonen. 

 

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig här

Facebook Twitter LinkedIn

Securities Mentioned in Article

Security NamePriceChange (%)Morningstar Rating
Telefonaktiebolaget L M Ericsson Class B56,61 SEK0,30Rating

About Author

Johanna Englundh

Johanna Englundh  är redaktör för Morningstar Sverige. Kom i kontakt med Johanna via mejl eller följ på twitter. 

© Copyright 2023 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar