Vi undersöker för närvarande intermittenta problem som påverkar åtkomsten till vissa artiklar och sidor på vår webbplats. Vi ber om ursäkt för eventuella olägenheter och arbetar för att lösa detta så snabbt som möjligt.

Investeringsidéer för 2025

Några viktiga slutsatser från mina samtal med ledande portföljförvaltare, strateger och ekonomer i podcasten The Long View.

Dan Lefkovitz 2025-01-09 | 12:13
Facebook Twitter LinkedIn

Collage med årtalet "2025" i mitten, en bleknande siffra 4 ovanför samt ikoner och foton i bakgrunden

Jag hade förmånen att tala med några av de främsta investeringstänkarna för Morningstars The Long View podcast under det gångna året. och andra kollegor intervjuade portföljförvaltare, strateger och ekonomer. Många - men långt ifrån alla - av mina favoritögonblick från 2024 ingår i avsnittet Best of The Long View: Investing.

Flera gemensamma teman framkom i intervjuerna. När investerare funderar på portföljpositionering inför 2025 är här några idéer som jag tyckte var övertygande:

Var försiktig med amerikanska aktier

Oavsett om det var investeringsteamet på Primecap Management, Pimco CIO Dan Ivascyn, eller marknadshistorikern Jeremy Grantham, flera gäster ljöd varningar om den amerikanska aktiemarknaden. Det är ingen hemlighet att en handfull aktier har dominerat. Nvidia NVDA och Microsoft MSFT överstiger nu 3 biljoner dollar i börsvärde; både Amazon.com AMZN och Alphabet GOOGL är värda mer än 2 biljoner dollar; och Meta Platforms META närmar sig den gränsen. Koncentrationsnivåerna har stigit markant, med de 10 bästa beståndsdelarna i Morningstar US Market Index som representerar 31% av dess vikt. Det är långt över den 24-procentiga nivå som nåddes i slutet av 1990-talet, vilket då var en varningsklocka och föregick en marknadskrasch.

“Vid någon tidpunkt börjar lagen om stora tal att gälla”, sa Primecaps Joel Fried i början av 2024. “Vi tror att marknaden antar att denna grupp av företag kommer att öka intäkterna med en sammansatt årlig takt på minst 10% under de kommande fem åren ... Det är en extremt hög ribba enligt vår åsikt.”

Grantham anser att en spekulationsbubbla har blåsts upp på grund av entusiasmen för den artificiella intelligensens löften. Jämförelse av AI med kanaler, järnvägar och internet, sa Grantham: “När du har dessa stora utvecklingar överdriver de sig själva på kort sikt, de kraschar på medellång sikt och sedan kommer de ut ur vraket och förändrar världen på lång sikt.”

Nuvarande värderingar minskar avkastningspotentialen för amerikanska aktier. Morningstar US Market Index handlas till en trailing price/earnings ratio på över 26, vilket påminner om såväl slutet av 1990-talet som 2021. Aktierna fortsatte att krascha både 2000 och 2022. Enligt Ivascyn:

“Med den nuvarande utgångspunkten för högkvalitativa globala obligationsräntor jämfört med aktievärderingar finns det en chans att avkastningen under de kommande fem eller tio åren kommer att vara mycket, mycket likartad med mindre volatilitet eller mindre osäkerhet i ränteintäkter. Det finns till och med en anständig del av fördelningen där högkvalitativa obligationer överträffar aktier under samma period.”

Att obligationer överträffar aktier är inte okänt. Under det första decenniet av detta århundrade gav Morningstar US Core Bond Index en genomsnittlig årlig avkastning på 6,4%, medan Morningstar US Market Index avkastning under den perioden var negativ. Under de senaste åren har det inte funnits mycket anledning för amerikanska investerare att äga obligationer framför kontanter, men Sonali Pier från Pimco använde en minnesvärd fras för att uppmana investerare att överväga en mer strategisk, långsiktig ränteallokering: “Hyr inte avkastning.”

Artificiell intelligens har allvarliga konsekvenser för investeringar

Inte en enda av de gäster vi talade med avfärdade AI:s omvandlingspotential. “AI är på allvar. Det kommer att förändra allt”, sa Grantham. Ankur Crawford, en investerare i tillväxtaktier på Fred Alger Management, förutser massiva produktivitetsvinster. “När mjukvara börjar skriva mjukvara blir innovation exponentiell.” Crawford ser vinnare i vissa indirekta AI-mottagare, till exempel elleverantörer till datacenter och Cadence Design Systems CDNS, vars programvara möjliggör chipdesign. Jody Jonsson på Capital Group ser bortom teknikföretag för innovativa tillämpningar av AI. “[E]n av de sektorer som jag verkligen är fascinerad av är hälso- och sjukvården som en potentiell välgörare, oavsett om det handlar om att komma fram till fler molekyler för läkemedelsupptäckt eller påskynda den processen eller att kunna testa fler av dem”, säger hon.

Som med all disruptiv teknik kommer AI också att medföra förlorare. Crawford ser många mjukvaruföretag som sårbara. “[V]ad händer med ett mjukvaruföretag som bara arbetar med kod? Är det bra eller dåligt för marginalerna? Och vår slutsats är att marginalstrukturen för mjukvaruföretag över tid till största delen kommer att vara under press.”

Leta efter möjligheter längre ner i kapitaliseringsspektrat

Vi har talat med ett antal förvaltare som investerar i mindre aktier - ett tillgångsslag som inte är populärt. Morningstar US Small Cap Extended Index hade en uppgång efter valet, precis som efter valen 2016 och 2020, men det senaste decenniet har gynnat stora bolag framför små. Det senaste kalenderåret då småbolag på ett meningsfullt sätt överpresterade på den amerikanska marknaden var 2016 - detta trots perioder av stark ekonomisk tillväxt och räntesänkningar. Båda är tänkta att öka tillgångsklassen.

Även om det är rimligt att vara skeptisk till investerare som sjunger lovord om sitt fokusområde, är våra gäster JB Taylor från Wasatch Global Investors, Keith Lee från Brown Capital och Charlie Dreifus från Royce framförde starka argument för varför investerare inte bör förbise amerikanska småbolag. Dreifus citerade avvikelsen från år med låga räntor och en “risk-on” -tankegång som gynnade stora bolag med tillväxtövertalning. Lee nämnde den rabatt som småbolag handlas till. Taylor betonade att marknadsledarskap är cykliskt och ser en stor uppsida i mindre bolag:

“Om man går tillbaka till de senaste 100 åren är den genomsnittliga perioden för stora bolag som slår små eller små bolag som slår stora i genomsnitt cirka 10 år. Och så var den längsta perioden med överprestanda för stora bolag 14 år, och det var den period som ledde fram till internetbubblan ... Vi har inte sett småbolag i stort sett så billiga jämfört med stora bolag någon gång under de senaste 25 åren.”

Kom ihåg aktier utanför USA

Christine Benz och jag fick intervjua två stora globala investerare live på scenen på Morningstar Investment Conference en härlig sommareftermiddag i Chicago. David Herro från Harris Associates och Rajiv Jain från GQG Partners svarade “ja” på frågan som ställdes av panelens titel: “Bör amerikanska investerare förnya sina pass?” Jain menade att de amerikanska aktiernas överavkastning under de senaste 15 åren har fått investerarna att glömma fördelarna med global diversifiering. Han påminde publiken om att man mellan 2000 och 2010 “faktiskt inte tjänade några pengar i USA”.

Herro räknar med att situationen kommer att förändras. “Jag brukar säga att om det ser illa ut i backspegeln så ser framrutan riktigt bra ut.” Han pekade på en betydande värderingsfördel för internationella aktier. “Förr handlades USA med en premie på 14-15%. I dag är den siffran nästan 50 procents premie.”

Valutadynamiken har bidragit till den dåliga avkastningen för internationella aktier sett ur en ohedgad amerikansk investerares perspektiv. “Glöm inte att dollarn bottnade 2014”, säger Herro, som menar att dollarns förstärkning mot de stora globala valutorna under de senaste 10 åren har lett till en situation där man “ser framåt och har ett dubbelt positivt resultat: undervärderade aktier som använder undervärderade valutor”.

Det råder ingen brist på investeringsmöjligheter utanför USA, enligt våra gäster. Herro, för sin del, ser värde i många europeiska företag. Jain är ett fan av tillväxtmarknader som Indien och Brasilien. Enligt Carl Vine från M&G, [D]et finns en otroligt stark och potentiellt långsiktig strukturell vinsthistoria för tillgångsslaget japanska aktier.” Vine kallade också japanska småbolagsaktier “den mest fascinerande lilla fickan på den globala aktiemarknaden.” Justin Leverenz från Invesco identifierade tillväxtmarknader som “otroligt attraktiva”.

Utöver den nuvarande marknadsdynamiken talade Jody Jonsson mer för en strukturell exponering mot globala aktier:

“Jag tror att det är lite närsynt att tro att alla stora bolag finns i USA. Det är uppenbart att den amerikanska marknaden har varit mycket stark och att det finns många dominerande företag som har sitt säte i USA. Men när man tänker på globala mästare spelar det allt mindre roll var de har sin hemvist, utan snarare var de gör affärer. Och i vissa branscher finns det egentligen inte ens några riktiga amerikanska konkurrenter.”

Akta dig för makroekonomiska prognoser

De allmänna ekonomiska utsikterna har varit långt från målet den senaste tiden. Hur länge rasade debatten om huruvida den amerikanska ekonomin var på väg mot en “hårdlandning” eller “mjuklandning”? På något sätt är vi fortfarande luftburna. Minns ni när marknaden förväntade sig sju räntesänkningar under 2024? Vi hade tur som fick tre.

Christine och jag frågade Neil Shearing på Capital Economics om den här perioden har varit särskilt svår att prognostisera. Han svarade: “[D]et finns en tendens i varje period att säga att utsikterna är ovanligt osäkra.” Sedan fortsatte han med att förklara att tillverknings- och tjänstesektorerna i ekonomin skilde sig åt till följd av pandemin, vilket gjorde det ekonomiska landskapet särskilt svårt att läsa. Sébastien Page från T. Rowe Price nämnde också coronaviruspandemin och konstaterade att “stimulansåtgärderna har förvrängt alla modeller”.

Ekonomiska prognoser är svåra. Särskilt på kort sikt påverkas indikatorer som bruttonationalprodukt, inflation och räntor av ett komplext samspel mellan variabler - vissa oförutsedda. Därför är det riskabelt att göra stora investeringsinsatser baserade på ekonomiska utsikter. En investerare som hade satsat mot amerikanska aktier och på amerikanska obligationer 2024 på grund av förväntningar om recession och räntesänkningar skulle ha blivit besviken.

Stora satsningar kan i allmänhet slå tillbaka. Momentum är en stark kraft på marknaderna, så vi kan få se mer av samma sak under 2025. I så fall kan portföljer som är positionerade för förändringar i marknadsledarskap, oavsett om det är obligationer framför aktier, småbolag framför stora bolag eller internationella framför amerikanska aktier, bli en besvikelse. På längre sikt kan dock värdering vara en användbar investeringsguide.


Författaren eller författarna äger inga aktier i de värdepapper som nämns i denna artikel. Läs mer om Morningstars redaktionella policy.

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Dan Lefkovitz  Dan Lefkovitz is Strategist, Indexes Product Management. 

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar