Äntligen är fonderna billigare via internet

I 20 år har fondmäklare som Avanza och Nordnet behållit hela vinsten av att det är billigare att sälja via internet. Men nu, äntligen, finns ett alternativ som konkurrerar med lägre pris. Jag satte in 40.000 kronor hos Savr idag.

Jonas Lindmark 2019-11-21 | 16:46
Facebook Twitter LinkedIn

Lägre priser och avgifter, ofta alternativ som är helt gratis, är en tydlig effekt av att allt fler tjänster och produkter säljs via internet. För det mesta är dessutom valfriheten större och informationen bättre, än i en fysisk butik.

 

Fondsparandet i Sverige placeras också allt mer via nätet. Men för frivilligt fondsparande har det inte påverkat priserna, tvärtom har en majoritet av de fonder som startats de senaste tio åren högre avgifter och få gamla har sänkt. Visst har PPM och tjänstepensioner pressat priserna, men bara för kollektivt tvångssparande. Och fondbolagens chefer påstår (anonymt) att nya fonder har högre avgifter för att Avanza och Nordnet kräver allt större provisioner.

 

Privatpersoner som sparar individuellt har därför betalat fullt pris oavsett var de köper fondandelarna. Det har hittills inte spelat någon roll om du går in på ett bankkontor på fina gatan och pratar med banktjänstemannen – eller gör transaktionen via internet. Fondernas årsavgifter har ändå varit lika höga. Ändå är olika pris fullt tillåtet i Sverige, även när det gäller fondavgifter. Jämför med böcker, som i en del länder har bestämda lägsta priser som ingen bokhandel får understiga, i Sverige säljs de betydligt billigare via internet än via det fåtal fysiska butiker som finns kvar.

 

Savr sänker fondavgifterna

 

Men förra veckan lanserades äntligen en sajt som konkurrerar med lägre pris. Du kan sälja dina fonder hos storbanken eller något annat fondbolag och via Savr.se finns 1300 av dessa fonder att köpa med lägre årlig fondavgift. Haken är främst en fast årsavgift på 0,09 procent av sparkapitalet, men Savr skickar samtidigt vidare de provisioner som fondbolagen betalar för distributionen, vilket ger rabatter på fondavgiften som normalt är betydligt större. Dessutom kan det bli väldigt dyrt att ofta byta fonder med andelskurs i utländsk valuta, för Savr tar 1 procent per valutaväxling (mer än de flesta andra fondtorg).

 

Nu eller aldrig, det här är nog svenska fondsparares bästa chans att skärpa konkurrensen, till förmån för alla. På de flesta andra områden har internet sedan länge givit hård priskonkurrens, mer effektiv överblick av utbudet och bättre service för konsumenterna. Men hittills har nätmäklare som Avanza och Nordnet fortsatt med samma prismodell som vid starten för 20 år sedan: samma pris som hos stora feta banken (och dolt lite extra betalt för valutaväxling). Nu kommer äntligen en tjänst som försöker bryta enhetspriset på fonder och sälja dem med lägre marginaler.

 

Lita på Savr?

 

Även kunder hos storbankerna kan fortsätta spara i samma fond billigare via Savr. Men om innehaven är gammalt direktsparande utlöser det reavinstskatt. Fast återstående spartid kanske ändå inte är så lång, och då är inte mycket vunnet på att skjuta på skatteinbetalningen. För sparande med skattegynnade ISK-konton är det enklare, Savr erbjuder just denna typ av sparande.

 

Fast kan man lita på Savr? Några läsare har redan hört av sig till mig och frågat. Jag tycker det verkar tryggt, för pengarna hanteras hela tiden av andra företag. Savr är i praktiken bara en mäklare för det betydligt större och mer etablerade Fondab, som ända sedan 1999 har drivit Fondmarknaden.se. Finansinspektionen har tillsyn över Fondab, som samarbetar med flera av de svenska bankerna. ISK omfattas av Riksgäldens investerarskydd.

 

Jag har öppnat konto

 

Jag har idag öppnat ett konto hos Savr och köpt fondandelar för sammanlagt 40.000 kronor. Snabbt och enkelt, inloggning med mobilt Bank-ID. Det är kanske inte så mycket pengar, men med tanke på att jag helt saknat frivilligt fondsparande ända sedan sommaren 1990 är det ett stort steg för mig.

 

Någon kanske undrar varför en ”fondexpert” i 29 år inte själv har sparat frivilligt i fonder. Från början berodde det på att jag tyckte att det var roligare att köpa enskilda aktier på Stockholmsbörsen. Sedan blev det en principfråga, för att vara mer opartisk som journalist. När PPM startade hösten 2000 blev jag som alla andra tvingad att spara i fonder, men valde då att alltid publicera vilka fonder jag valt (portfölj 6 i Morningstars PPM-test, som avslutades i januari 2016). Sedan våren 2010 har jag även haft tvångssparandet i min tjänstepension placerat via Brummer Life, med motiveringen att det specialiserade utbudet hos Brummer gjort att jag kunnat fortsätta skriva om till exempel Sverigefonder och PPM-fonder utan att kunna misstänkas vara partisk baserat på hur min egen tjänstepension är placerad (se ”Nu har jag flyttat min tjänstepension till fonder”, länk ovan till höger).

 

Mitt sparande via Savr är dels en markering att jag tycker detta är en efterlängtad förbättring av tjänsteutbudet på internet, dels ett experiment för att kunna testa hur tjänsten faktiskt fungerar i praktiken. Troligen återkommer jag med mina erfarenheter om några månader.

 

Synd bara att Savr har ett så fult namn...


Xfondavgifter Xfondmäklare Xpersonligt Xköptips

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden. Du kan nå honom på jonas.lindmark@morningstar.se 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar