Enbart räntefonder i min PPM-portfölj

Fortsatt börsuppgång gör att jag tar mina vinster ur aktiefonderna. Orosmoln inför 2020 bidrar till beslutet. Men avgörande är att få lagom risktagande totalt sett, för PPM är bästa stället att byta fonder.

Jonas Lindmark 2019-12-19 | 14:32
Facebook Twitter LinkedIn

Som mest hade jag 60 procent räntefonder i mitt eget PPM-sparande under 2001. Och igen som mest 60 procent under 2007. Nu höjer jag till 100 procent.

Innan jag förklarar varför är det viktigt att påpeka att det valet gäller just mig, plus kanske är lämpligt för andra i en liknande situation. Men det är inte detta val jag rekommenderar yngre PPM-sparare. Inte heller de som nästan enbart äger aktiefonder via PPM. Inte de som har trygga jobb, som läkare eller lärare. Inte de som tror att de goda tiderna kommer att fortsätta. Inte de som anser det logiskt att en euro det senast året i snitt har kostat närmare 11 än 10 kronor.

 

Förlora jobbet

Däremot kanske pensionssparare över 60, som knappast hinner vänta på återhämtningen efter ett stort börsras, kan ha nytta av att lyssna på mina argument. Och de som också riskerar att förlora jobbet om aktiebörserna rasar.

Jag fyller snart 57 år. Om det blir en ny finanskris och Morningstars investeringar i hausse-beroende tjänster som Pitchbook ger förluster, då gissar jag att mitt jobb försvinner.

Dessutom har jag större aktiesparande än hela mitt PPM-konto kvar via båda mina tjänstepensioner. Dels SEB Trygg Gamla Liv, där jag sparade från 1991 till 2009. Dels via Brummer Life, där min tjänstepension har satts in de senaste tio åren. PPM är det bästa stället för mig att ändra risknivån totalt sett, för där går det snabbt och där finns ett stort utbud billiga och bra räntefonder.

 

Dyra aktier och orosmoln

Aktiemarknaden globalt har hittills under 2019 stigit 21 procent, räknat i den dominerande valutan USA-dollar. Delvis beror uppgången på en bra startpunkt, eftersom 2018 avslutades med ett kvartal då aktiekurserna rasade. Men under den fortsatta uppgången de senaste två månaderna känner jag igen stämningen från tidigare höstar, då proffs hade svårt att hitta argument för börsuppgången, då det senare med facit i hand syntes att aktier var för dyra. Inte lika uppenbart som 2001 eller 2007, men tecknen finns där. Åtminstone verkar experterna överens om att snittavkastningen framöver kommer att bli mycket lägre.

Konjunkturen globalt har förstärkts i tio år, särskilt i USA. Mycket av börsföretagens vinster beror därför på att aktier stiger allt mer i pris, vilket har blivit ett delvis självspelande piano (se ”Optimisterna bryr sig inte, borde du?”, länk ovan till höger). Och ökningen av den privata konsumtionen, finansierad av billiga lån (och orsak till de senaste årens nya gallerior som Mall of Scandinavia), kan plötsligt upphöra för orosmolnen internationellt finns kvar. Diktaturen i Kina spänner sina muskler, USA vill inte förlora ansiktet i handelskriget, Brexit kommer snart att faktiskt inträffa. Och i triangeln mellan Iran, Saudiarabien och Turkiet finns redan flera krig, som kan sprida sig.

 

Starkare krona

Svenska kronan är också ett problem, för en stor del av de stigande aktiefonder vi svenskar upplevt de senaste fem åren beror på att den svenska kronan har försvagats kraftigt (så att utländska aktier blir mer värda, räknat i kronor). Min övertygelse är att nedgången beror på tillfälliga faktorer, som riksbankens onödiga minusränta, och att trenden nu har vänt. Riksbanken höjde idag till 0 procent reporänta. Sverige kommer att överbevisa pessimisterna och med en starkare krona faller (allt annat lika) utländska tillgångar i värde för oss svenskar.

För mig, precis som för de flesta andra svenskar, är PPM bästa stället att byta. Det är gratis, skattefritt och trots bantningen det senaste året finns nästan 500 fonder att välja på. Tabellen nedan visar det nya PPM-val jag gjort idag:

Jonas Lindmarks PPM-portfölj
Uppdatering 19 december 2019 Andel i portföljen PPM-nummer Ändring
Portfölj 6 - aktiv, hög risk      
Spiltan Räntefond Sverige 30% 972497 mindre
Simplicity Global Corp Bond 25% 934711 mindre
Carnegie Corporate Bond 20% 537639 ny
Simplicity Företagsobligationer 15% 832717 ny
Spiltan Högräntefond 10% 560599 ny
Totalt 100%    
Jämförelse      
MSCI World index, i kronor 100%  

Jag har valt räntefonder som ger exponering i svenska kronor, eftersom jag tror att den svenska kronan långsiktigt kommer att stärkas. Och jag har valt fonder som köper företagsobligationer, eftersom även stora välkända företag fortfarande betalar sina långivare en hyfsad ränta. Fem olika fonder och tre fondbolag ger extra riskspridning.

Notera att detta är ett aktivt val med en liten del av mitt totala pensionssparande. Jag har som sagt kvar aktiesparande i andra delar av mitt pensionssparande, som dock är svårare att ändra. Syftet är inte heller att behålla ovanstående räntefonder ända tills jag går i pension, utan att vänta på nästa börsras och då åter öka andelen aktiefonder.

[2020-03-16: nästa uppdatering av min PPM-portfölj beskrivs i "Nu köper jag aktier i 3 steg till min PPM-portfölj" -JL]


Xpersonligt Xppmportfoljerna Xköptips

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden. Du kan nå honom på jonas.lindmark@morningstar.se 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar