Ordlista

Morningstar Rating

Morningstar Rating är främst baserad på den historiska utvecklingen för fondens andelskurs de senaste tre åren. Fonderna delas in i över 140 kategorier, till exempel ”Svensk aktiefond, små/medelstora bolag”, ”Latinamerika”, ”Räntefond, SEK penningmarknad” och ”Branschfond, Läkemedel”. Inom kategorierna jämförs varje fonds avkastning och risk med alla liknande fonder i Europa. Högsta betyg är 5, och går till de 10 procent bästa fonderna i var och en av kategorierna.

Från 31 oktober 2006 görs Rating baserat på resultaten 3, 5 och 10 år bakåt. För att en fond ska få Morningstar Rating behöver vi ha information om fondens historiska utveckling minst tre år bakåt, samt information om fondens innehav och inriktning (mer exakt info finns under "Hjälp / Morningstar" i huvudmenyn).

I första hand är Morningstar Rating intressant för den som har bestämt sig för att spara i en fond av en viss typ, och vill veta vilka fonder inom kategorin som har haft förvaltare som har lyckats bättre än konkurrenterna. Den är inte någon köp- eller säljrekommendation, men om man tror att det finns ett samband mellan historiska resultat och framtida resultat så kan Rating ge viss vägledning. Mer info om Morningstar Rating

© Copyright 2022 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings