Oberoende jämförelser av fonder från Morningstar

Våra olika fondbetyg

Morningstar sätter flera olika betyg på fonder som kan vara till hjälp när du ska välja eller jämföra fonder. De mest kända är stjärnbetygen som baseras på den historiska värdeutvecklingen, men liknande jämförelser finns även av hållbarhet, CO2-risk och fondernas framtidsutsikter.

Johanna Englundh

Tips hur stjärnbetygen bäst svarar på din fråga

 • MQR fondbetyg 300x200

  Nu lanserar vi fondbetygen MQR

  Stora förvaltare med låga avgifter, till exempel AMF och SPP, är de som i första hand får höga betyg när vi lanserar de nya framåtblickande fondbetygen Morningstar Quantitative Rating i Sverige. Fast Agenta och Spiltan får ännu högre snittbetyg.

 • MQR per fondbolag 300x200

  Bästa och sämsta fondbolag enligt MQR

  Här är hela listan med resultaten från Morningstars nya fondbetyg för 43 svenska fondbolag. I toppen ligger AMF och i botten fem lite mindre välkända finansföretag: AIFM, Aktie-Ansvar, Alfred Berg, Catella och Navigera.

 • Fondbetyg framtiden 300x200

  Fondbetyg spår inte börsernas framtid

  Den avgörande frågan om risktagande på aktiemarknaden kommer att löna sig även i framtiden, den har vi inget säkert svar på. Men om du väljer att ta risken, då lönar det sig att välja fonder som är på väg att överträffa sina konkurrenter. MQR hjälper dig att pricka rätt.

 • Poison mushroom KL 300x200

  Ny startpunkt ändrar hur aktiefonderna beskrivs

  Plötsligt ökar nu fondernas historiska avkastning, risken minskar och fondbetygen ändras. Orsaken är att börsraset 2008 försvinner ur 10-årshistoriken, som ska vara med i både årsrapporter och faktablad, vilket har fyra effekter.

 • Friends sunset 300x200

  Säg adjö till de som bara pratar fondbetyg

  Fondbetyg som Morningstar Rating är inget undantag, det är svårt att spå framtiden för aktier och andra värdepapper. Rådgivare som använder fondbetyg som enda argument är därför uppenbart vilseledande och borde stoppas av Finansinspektionen.

 • 20 year old on motorcycle 2

  Nya bevis för att fondbetyg gör nytta

  Andra faktorer som rätt kategori och låga avgifter har större inverkan på den framtida avkastningen. Men en ny studie visar att även Morningstar Rating gör nytta genom att peka ut fonder som lyckas bra i framtiden.

 • Aquador 26 ht 300x200

  Använd fondbetyg på rätt sätt

  Många har missförstått och tror att syftet med Morningstar Rating är att spå framtida vinnare. Sanningen är att vi vill bredda fokus och sammanfatta, för att med morot och piska ge alla bättre resultat.

 • Green trees 300x200

  Fakta om Morningstar Rating

  Historiken bakom fondbetygen Morningstar Rating och en sammanfattning av hur beräkningen görs idag.

© Copyright 2023 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar