Nya idéer från Morningstar

Köptips till aktiva fondsparare

Vill du hitta vinnare, så försöker Morningstar ge sparare den kunskap de behöver för att nå sina mål. Här är en summering av köptips som passar människor som aktivt försöker förbättra sin avkastning.

Jonas Lindmark Morningstar aktiva tips L 630x360

En handfull färska tips

 • Buy or sell 300x200

  5 skäl att sälja en aktie

  Att köpa en fond eller aktie är ofta ett snabbt beslut. För många sparare känns det svårare att välja rätt tillfälle att byta eller sälja. Här är fem bra skäl att säga adjö till en investering.

 • MQR per fondbolag 300x200

  Bästa och sämsta fondbolag enligt MQR

  Här är hela listan med resultaten från Morningstars nya fondbetyg för 43 svenska fondbolag. I toppen ligger AMF och i botten fem lite mindre välkända finansföretag: AIFM, Aktie-Ansvar, Alfred Berg, Catella och Navigera.

 • 1000 rubel 300x200

  Köpläge för Östeuropafonder

  För 16 år sedan var förhoppningarna stora. Men de senaste tio åren har Östeuropafondernas avkastning i snitt varit nära noll, och årets börsras är dubbelt så stort som hos vanliga Europafonder. Men alltför stor pessimism ger köpläge.

 • 12 tips fonder 300x200

  Senaste årets 12 favoriter

  Årets lista med de tolv mest läsvärda bland det senaste årets krönikor. Fokus ligger på tidlösa tips för att välja rätt väg bland fondtyper och förvaltare, men den här gången ingår ovanligt många varningar.

 • Foretagsobligation SCA 300x200

  Dags att köpa företagsobligationer

  Mer än dubbelt så hög ränta jämfört med för en månad sedan borde locka köpare. Men fondbolagen har varit dåliga på att förklara hur företagsobligationer fungerar. Det har skapat ett bra köptillfälle, så fråga fondbolagen vilken förväntad avkastning deras räntefonder ger idag.

 • Sergel Torg jul JL 300x200

  Allra-domen säger: Sälj dina fonder

  Sälj dina hedgefonder, och allt fondsparande som inte skyddas av ett värdefullt varumärke. Kanske är du skyddad om fondbolaget ägs av förvaltarna själva. Men nu är det fritt fram för fondbolag att mjölka dina fonder på extra pengar, det är slutsatsen av tingsrättens frikännande av Allras ledning.

 • Bergodalbana 300x200

  Dags att lämna momentum, igen

  Många byter till de fonder som har stigit mest. Strategin fungerar bra vissa år, när aktiemarknaden har en stabil trend, men var ett fiasko under finanskrisen. Framöver ökar risken att köpa högriskfonder dyrt, så stå emot frestelsen.

 • Earth nightlight 300x200

  De 6 bästa globalfonderna

  Globalfonder innehåller 30 procent av fondsparandet och svenska småsparare väljer mellan 275 olika. Ett rimligt krav är att avkastningen stadigt ska vara över snittet, vilket bara två svenska globalfonder klarar: AMF Global och Öhman Global Hållbar. Ingen indexfond klarar kravet.

 • Huvudskar JL 300x200

  Äntligen är fonderna billigare via internet

  I 20 år har fondmäklare som Avanza och Nordnet behållit hela vinsten av att det är billigare att sälja via internet. Men nu, äntligen, finns ett alternativ som konkurrerar med lägre pris. Jag satte in 40.000 kronor hos Savr idag.

© Copyright 2023 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar