Våra bästa grundläggande privatekonomiska tips

Tips för att du ska sätta upp det bästa sparandet för dig

Morningstar vill hjälpa dig med kunskap nog att lyckas få en bra privatekonomi. Här är grundläggande privatekonomiska tips, för att hitta det sparande som passar bäst för att du ska kunna nå dina mål, oavsett hur marknaden ser ut.

Johanna Englundh. Fotograf: Karl Gabor

Några exempel på våra sparguider

 • En vinnande fondportfölj

  En vinnande fondportfölj

  2023 börjar gå mot sitt slut och det är dags att rikta blicken mot ett nytt börsår. Kanske är du en av dem som har som nyårslöfte att börja fondspara, eller vill förbättra din nuvarande fondportfölj? För att du ska lyckas så bra som möjlig finns det en del faktorer att överväga.

 • Åhman

  Vanligaste misstagen investerare gör på börsen

  Danske Banks investeringsspecialist Ludvig Rosenstam Åhman går igenom de vanligaste misstagen investerare gör på börsen och skickar även med ett par tips om hur man ska lyckas som långsiktig investerare. 

 • gerogelis

  Spaningar inför 2024: vilka möjligheter och risker lurar runt hörnet?

  VIDEO: Atlant Fonders förvaltare Nikos Georgelis målar upp olika scenarier för börsåret 2024 och förklarar varför han inte tror på den "soft landing" som marknaden prisar in. 

 • spargris

  Såhär får du till det bästa sparandet

  Likväl som att alla människor är olika kommer sparandet behöva skilja sig åt mellan individ till individ. Morningstar vill hjälpa dig med verktyg och kunskap för att du ska lyckas få en bra privatekonomi. Här kommer mina bästa tips för att du ska kunna sätta upp det bästa sparandet för dig! 

 • abstract technology image

  Din guide till tematiska fonder

  Här är några viktiga punkter att överväga innan du investerar i tematiska fonder, en investeringsform som har vuxit i popularitet de senaste åren.

 • changes

  Nytt fondfaktablad i år

  Sedan årsskiftet kommer faktabladen för fonder se annorlunda ut. 

 • dollar studsar på jordglob

  Har du koll på din valutarisk?

  När man investerar i fonder är sannolikheten stor att man har en exponering mot andra valutor än den svenska kronan. Hur det kan påverka fondernas utveckling får du reda på här. 

 • Savings

  När är utdelningar dåligt?

  Det finns två scenarier - ett vardera för inkomst- och tillväxtinvesterare - där utdelning kanske inte är den bästa idén.

 • red lines on a chart

  Vad är alfa egentligen?

  Alfa är ett vanligt sätt att mäta en fonds resultat. Men det är inte ett perfekt sätt att mäta en fondförvaltares skicklighet på lång sikt.

 • Designed Image

  Vad är flockbeteende och varför påverkar det mina pengar?

  I tider av marknadsturbulens är det naturligt att vilja följa strömmen. Men tyvärr simmar strömmen oftast åt fel håll.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar