Våra bästa grundläggande privatekonomiska tips

20 tips som ger dig bästa sparandet

Morningstar vill hjälpa dig med kunskap nog att lyckas få en bra privatekonomi. Här är 20 grundläggande privatekonomiska tips, för att hitta det sparande som passar bäst för att nå dina mål.

Jonas Lindmark

Några exempel våra sparguider

 • Barn pengar 300x200

  5 tips för att lära barn hantera pengar

  Idag får barn ofta ett eget bankkort redan vid 7 års ålder, för att kunna köpa saker och lära sig hantera pengar. Men det finns två sätt till att lära ut hur ekonomi fungerar.

 • Sparande 50 30 20 regeln 300x200

  Har du lagom stort månadssparande?

  Vi vet alla att vi borde spara pengar varje månad, men hur mycket? En vettig målsättning är att försöka dela upp din ekonomi i tre delar med 50-30-20-regeln.

 • 12 tips fonder 300x200

  Senaste årets 12 favoriter

  Årets lista med de tolv mest läsvärda bland det senaste årets krönikor. Fokus ligger på tidlösa tips för att välja rätt väg bland fondtyper och förvaltare, men den här gången ingår ovanligt många varningar.

 • Aquador 26 ht 300x200

  Mer om pengar och lycka

  Sambandet mellan pengar och lycka intresserar många – så jag vill varmt rekommendera boken ”Pengar och lycka” av Kari Nars.

 • Cherries JL 300x200

  Funderingar kring tid, pengar och lycka

  Jag tror att Juliet Schor har rätt. Att få mer egen tid och göra det som verkligen gör dig lycklig är viktigare än att tjänar mer pengar och konsumera mer.

 • Lawn chairs 1

  Om jag skrev en bok om sparande

  Visst är det bra med tips som ger mer pengar. Men bäst är de tips som både ger en bättre privatekonomi och ett lyckligare liv. Här är en summering.

 • Soluppgang JL 300x200

  Passa på att dela ditt månadssparande

  Om du har månadssparat i många år, så är nu ett bra tillfälle att skilja på gamla och nya pengar samt välja olika risknivå för delarna. Om återstående spartid är mindre än 10 år, så ta hänsyn till att börsuppgångar troligen följs av ytterligare ett börsras.

 • Savings 1

  Spartiden avgör typ av fonder

  Många vill ha tips om vilka aktiefonder de ska välja. Men den mest avgörande faktorn är återstående spartid och ofta är det snarare räntefonder eller hedgefonder som passar bäst.

 • Sand bike JL 300x200

  Våga köp om du vågar sälja

  Många tycker att det känns nervöst att sätta in mycket pengar i en fond, trots att risken är lika stor att sälja vid fel tillfälle. Här är 3 förslag på handlingsplan, beroende på hur avgörande sparkapitalet är för din ekonomi.

© Copyright 2021 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy