Våra bästa grundläggande privatekonomiska tips

Tips för att du ska sätta upp det bästa sparandet för dig

Morningstar vill hjälpa dig med kunskap nog att lyckas få en bra privatekonomi. Här är grundläggande privatekonomiska tips, för att hitta det sparande som passar bäst för att du ska kunna nå dina mål, oavsett hur marknaden ser ut.

Johanna Englundh. Fotograf: Karl Gabor

Några exempel på våra sparguider

 • spargris

  Såhär får du till det bästa sparandet

  Likväl som att alla människor är olika kommer sparandet behöva skilja sig åt mellan individ till individ. Morningstar vill hjälpa dig med verktyg och kunskap för att du ska lyckas få en bra privatekonomi. Här kommer mina bästa tips för att du ska kunna sätta upp det bästa sparandet för dig! 

 • changes

  Nytt fondfaktablad i år

  Sedan årsskiftet kommer faktabladen för fonder se annorlunda ut. 

 • dollar studsar på jordglob

  Har du koll på din valutarisk?

  När man investerar i fonder är sannolikheten stor att man har en exponering mot andra valutor än den svenska kronan. Hur det kan påverka fondernas utveckling får du reda på här. 

 • moscow

  Vad händer med Rysslandsfonderna?

  Sedan Rysslands krig mot Ukraina har Moskvabörsen hållits stängd för utländska investerare, och många ryska innehav i utländska fonder har skrivits ned till värden nära noll. Hur ser framtiden ut för de ryska fonderna tillgängliga i Sverige? 

 • pokal

  Bästa och sämsta fonderna 2022

  Hedgefonder och Latinamerikafonder intog vinnarlistan för 2022, medan fonder inriktade på fastigheter, Östeuropa och svenska småbolag var tydliga förlorare. 

 • pengar i staplar

  Hur klarade Sveriges största fonder 2022?

  Sveriges största fonder förvaltar hela 25% av det totala fondkapitalet i Sverige, och de har lyckats parera 2022 olika bra. Avkastningen spänner sig från -5,9% som bäst till -20,8% som sämst.

 • hus

  Fastighetsfondernas comeback

  Året har börjat glatt för börsen som helhet, men även för fjolårets fondsänke som har visat framfötterna med en ordentlig comeback. Har vi passerat botten för fastighetssektorn? 

 • Savings

  När är utdelningar dåligt?

  Det finns två scenarier - ett vardera för inkomst- och tillväxtinvesterare - där utdelning kanske inte är den bästa idén.

 • red lines on a chart

  Vad är alfa egentligen?

  Alfa är ett vanligt sätt att mäta en fonds resultat. Men det är inte ett perfekt sätt att mäta en fondförvaltares skicklighet på lång sikt.

 • Skiing

  Hanteras varsamt: Momentum förklarat

  Det finns en hel del historik som indikerar att momentumfaktorn verkligen fungerar, men kritiker höjer ett varningens finger för investerares partiskhet, dåliga tajming och flockbeteende

 • Designed Image

  Vad är flockbeteende och varför påverkar det mina pengar?

  I tider av marknadsturbulens är det naturligt att vilja följa strömmen. Men tyvärr simmar strömmen oftast åt fel håll.

© Copyright 2023 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings