Heltäckande info från Morningstar om hållbarhet

Fakta om hållbart sparande

Att spara hållbart är givet för många i dag. Men det är inte helt solklart vad ett hållbart sparande faktiskt innebär, och finns det ens något såsom en hållbar fond?

Johanna Englundh

Analyser av vad hållbarhet egentligen betyder för investerare

 • Morningstar sustainability rating glober

  Vi uppdaterar Morningstar Sustainability Rating för fonder

  Uppdateringen innebär att flera fonder nu tilldelas Morningstar Sustainability Rating. Dessutom kan du som investerare få en mer holistisk och nyanserad bild av hållbarhetsrisken i din portfölj.

 • Vindkraft JL 300x200

  Fonder som tar hänsyn till global uppvärmning

  Klimatförändringarna ger nya problem för fondsparare, som behöver förstå vad som skiljer mellan de som påstås vara hållbara. Morningstars analytiker har granskat 405 fonder och hittat de som faktiskt håller sina löften.

 • Jantzi Research 300x200

  Morningstar köper hela Sustainalytics

  2017 köpte Morningstar 40 procent av det ledande ESG-analysföretaget Sustainalytics, med huvudkontor i Amsterdam. Nu finns en överenskommelse att fullborda samarbetet, vilket beräknas ske tredje kvartalet.

 • Riksbron JL 300x200

  Här är de allra mest hållbara aktiefonderna

  Fonder som kallar sig hållbara avviker väldigt lite från snittet. Istället är det aktiefonder med specialiserad inriktning som bäst undviker onödiga risker. Säkraste alternativet enligt vår nya analys är Spiltan Investmentbolag.

 • Appletree lights JL 300x200

  Förr flydde etiska, nu flyr fossilfria ansvar

  Förr kallades de etiska, nu kallas de fossilfria eller hållbara, fonderna som i sin reklam påstår att världen blir bättre genom att goda människor vägrar att äga vissa aktier. Pendeln har svängt tillbaka från ansvar till exkludering, AP7 är ett av få undantag.

 • Summer boat JL 300x200

  Lätt hitta aktiefonder med låg CO2-risk

  Nu lanserar vi här på sajten ett nytt mått på fondernas exponering mot koldioxid. Resultatet bland svenska aktiefonder är överraskande positivt, drygt hälften tar låg risk och bland dem finns 20 som även har högsta hållbarhetsbetyg.

 • Earthquake 300x200

  Tål din aktiefond en jordbävning i Kalifornien?

  Morningstar visar nu hur fonder drabbas vid en omställning till ett samhälle med låga CO2-utsläpp. Nästa steg är kanske riskmått som visar hur känsliga olika aktiefonder är för krig, pandemier och jordbävningar. Men var går gränsen till vilseledande marknadsföring?

 • Strawberry cake JL 300x200

  Alla fonder vill äga lönsam hållbarhet

  En analys av lönsamhet och hållbarhet med 4 alternativ visar lögnerna som sprids när fondbolag påstår att påverkan kan orsaka positiva förändringar för samhället även om dessa ger börsföretaget förluster. Sanningen är att alla aktiva förvaltare föredrar hållbarhet som är lönsam.

 • Karnvapen 300x200

  Aktiefonder har inte ansvar för kärnvapen

  PPM-sparare med pengar i AP7 Aktiefond får inte avkastning från Boeing, eftersom flygplan kan frakta kärnvapen, medan övriga fyra AP-fonder är ägare. Fondbranschen borde informera om vem som har och inte har ansvar för Natos kärnvapen, så att vi slipper samma dumheter som med koldioxid.

 • fakta om globerna

  Fakta om Morningstars hållbarhetsbetyg

  Här är reglerna som avgör om en fond får högsta (5 glober) eller lägsta betyg i hållbarhet. Det är en 3-stegsprocess från individuell analys av 10.000 företag till en global jämförelse av liknande portföljer.

© Copyright 2022 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings