Heltäckande info från Morningstar om hållbarhet

Fakta om hållbart sparande

Att spara hållbart är givet för många i dag. Men det är inte helt solklart vad ett hållbart sparande faktiskt innebär, och finns det ens något såsom en hållbar fond?

Johanna Englundh

Analyser av vad hållbarhet egentligen betyder för investerare

 • Morningstar sustainability rating glober

  Vi uppdaterar Morningstar Sustainability Rating för fonder

  Uppdateringen innebär att flera fonder nu tilldelas Morningstar Sustainability Rating. Dessutom kan du som investerare få en mer holistisk och nyanserad bild av hållbarhetsrisken i din portfölj.

 • Robert Lindblom

  Sveriges första blåa fond

  Den blå ekonomin växer kraftigt och utgör världens sjunde största ekonomi, och nu har vi fått vår första sverigeregistrerade fond som fokuserar på just havet. I en intervju förklarar fondens förvaltare hur våra investeringar kan bidra till en bättre havsmiljö. 

 • hållbar portfölj

  41% av artikel 9-fonderna i Sverige har nedgraderats

  Sedan maj 2022 har 41% av artikel 9-fonderna i Sverige nedgraderats och fondförmögenheten har halverats. En del nya fonder har samtidigt dykt upp på listan. 

 • skuggan av en man

  SFDR: Artikel 9-fondtillgångar nästan halveras efter våg av nedgraderingar

  Nästan två år efter att EU:s förordning om hållbarhetsrelaterade upplysningar trädde i kraft i mars 2021, genomgår landskapet av fonder som klassificeras som "ljusgröna" (artikel 8) eller "mörkgröna" (artikel 9) några radikala förändringar.

 • global

  6 hot mot hållbara investeringar 2023

  Hållbara investeringar är mainstream just nu, men att navigera ESG kommer att förbli en utmaning under det nya året.

 • Johanna och Anette

  Hållbara fonder som investerar i "smutsiga" bolag - greenwashing eller ej?

  Allt fler sparare tycker hållbarhet är viktigt när det kommer till ens investeringar, men hur vet man ens om en fond faktiskt är hållbar? 

 • Vindkraft JL 300x200

  Fonder som tar hänsyn till global uppvärmning

  Klimatförändringarna ger nya problem för fondsparare, som behöver förstå vad som skiljer mellan de som påstås vara hållbara. Morningstars analytiker har granskat 405 fonder och hittat de som faktiskt håller sina löften.

 • Summer boat JL 300x200

  Lätt hitta aktiefonder med låg CO2-risk

  Nu lanserar vi här på sajten ett nytt mått på fondernas exponering mot koldioxid. Resultatet bland svenska aktiefonder är överraskande positivt, drygt hälften tar låg risk och bland dem finns 20 som även har högsta hållbarhetsbetyg.

 • fakta om globerna

  Fakta om Morningstars hållbarhetsbetyg

  Här är reglerna som avgör om en fond får högsta (5 glober) eller lägsta betyg i hållbarhet. Det är en 3-stegsprocess från individuell analys av 10.000 företag till en global jämförelse av liknande portföljer.

 • Jantzi Research 300x200

  Morningstar köper hela Sustainalytics

  2017 köpte Morningstar 40 procent av det ledande ESG-analysföretaget Sustainalytics, med huvudkontor i Amsterdam. Nu finns en överenskommelse att fullborda samarbetet, vilket beräknas ske tredje kvartalet.

© Copyright 2023 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar