De nya reglerna kan göra mer skada än nytta

Fondreklam ska från den 1 januari nästa år vara försedd med varningstext: "De pengar som placeras i fonden kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det insatta kapitalet". Nu väntar jag med spänning på när travtidningar och Bingolotter och TV-reklamen för Oddset ska förses med samma typ av varningstext. "Här kan du gå på en blåsning och bli av med allt du äger".

Kristina Kamp 1999-11-15 | 0:00
Facebook Twitter LinkedIn



Nejdå, det är inte helt fel att fondbolagen i fortsättningen får hålla sig lite i skinnet. Efter några år av fondreklam med ständigt uppåtgående pilar och kanonfonder som lovat allt ska det bli mer ordning och reda. Förutom den lilla varningstexten ska det i fortsättningen inte heller vara möjligt att hitta någon liten bit på en avkastningskurva som pekar uppåt och sedan marknadsföra den. Aktiefonder ska jämföras fem år tillbaka, blandfonder tre år, och räntefonder minst ett år. Omdömen som "bäst", "störst" och utmärkelser som vi journalister gett fonder och fondförvaltare måste styrkas och användas med försiktighet.

Men jag undrar ändå om inte de nya reglerna kan göra mera skada än nytta. Ett av skälen till uppstramningen av fondreklamen är den nya pensionsreformen. Nästa år ska vi börja fondspara i det nya pensionssystemet. Många, fast de blir färre och färre nu när det finns fem miljoner fondsparare i Sverige, har ingen tidigare erfarenhet av fondsparande och vad det innebär. Det är för deras skull som reglerna skärps.

Frågan är bara hur den som aldrig tidigare sparat i fonder ska våga slå till och börja fondspara till sin pension när det första besked man får är att fonderna kan öka och minska i värde? Bara detta att det finns en varningstext väcker misstankar om att det är något lurt på gång. I synnerhet när så många andra sparformer och placeringsalternativ saknar alla former av varningssignaler. Det vanliga lönekontot till exempel. Här får vi sparare i flera fall faktiskt betala en bra slant för att få ha pengarna på banken. Har någon ens andats om att varna för det?

Den som tagit ett portorderkatalogslån för att betala barnens kläder undrar nog också varför den reklamen inte försetts med blinkande varningslampor. Den effektiva låneräntan ligger vanligtvis på över 30 procent. Här är ett garanterat sätt att förlora pengar. Men Konsumentverket tycker uppenbarligen att fondsparande är ännu farligare. Inget sägs heller om att sannolikheten att fondsparandet blir en dålig affär inte är särskilt stor när du sparar i 40 år till din pension. Däremot är risken mycket stor att du står som en riktig förlorare om du avstår från att välja fonder i det nya pensionssystemet.

Det vore synd om de tveksamma och rädda skräms bort av varningar som knappast gäller dem. Det kanske dessutom är de som behöver några extra hundralappar i pension allra bäst.

NYCKELORD
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Kristina Kamp

Kristina Kamp  - Pensionsekonom på Minpension.se, som är en oberoende tjänst för att hjälp svenska folket få överblick över sitt pensionssparande.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar