Hur ser din portfölj ut?

Enligt ny statistik investerar närmare 60 procent av det svenska folket i just fonder. Har du varit med under en längre tid har din investering i olika fonder förmodligen ändrat karaktär.

Niklas Tell 1999-11-22 | 0:00
Facebook Twitter LinkedIn



Hur ser dina investeringar ut? Du har kanske ett månadssparande i en Sverigefond. Lite pengar i en Rysslandsfond och ytterligare något i en Asienfond. På senare tid har du kanske satsat på en branschfond. Teknologiaktierna har ju utvecklats mycket starkt. Men hur ser din totala investering ut? Är fördelningen mellan olika länder och olika branscher optimal? Ser portföljen ut som du vill?

Sprid risken genom att satsa på fonder

Fonder är ett mycket bra sätt att sprida sina risker när man investerar på aktiemarknaden (se även min förra krönika om aktier och fonder). Även om man inte har så mycket pengar har man genom investeringar i fonder möjlighet satsa pengarna i många bolag. Det kallas riskspridning eller diversifiering på finanssvenska (en enkel och klassisk förklaring är att man inte lägger alla ägg i samma korg). Diversifieringen blir ännu bättre om du vid sidan av investeringar i Sverige även satsar på några andra marknader.

Fler inte nödvändigtvis bättre

Om nu en fond ger en bra riskspridning eller diversifiering borde ju många fonder vara ännu bättre. Det är inte säkert. Det som från början var en genomtänkt fördelning på olika branscher och olika länder kan ha utvecklats till något helt annat. Anledningen är att olika marknader och olika branscher utvecklats olika över tiden. Ett tips är därför att regelbundet se över portföljen och göra justeringar om det behövs. Väger de svenska placeringarna för tungt kanske det är dags att minska månadssparandet till Sverigefonden och istället öka investeringarna någon annanstans. Om justeringar ska göras beror naturligtvis på vad du tror om framtiden. Tror du att Sverige är den bästa marknaden man kan placera sina pengar i ska Sverige självklart väga tungt.

Portföljhanteraren bra för att få överblick

Ett bra sätt att få överblick är Fondstars portföljhanterare. Här kan du lägga in dina olika fonder och kan på så sätt dels följa utvecklingen på ett enkelt sätt, men även se hur du investerat. Du får en överblick på vilka marknader och i vilka branscher du faktiskt investerat i totalt sett. Det du trodde var en bra riskspridning kan i själva verket utvecklats till en mycket koncentrerad portfölj.

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Niklas Tell

Niklas Tell  - Chefredaktör för svenska sajten 1999-2000 och därefter Editor-in-Chief för Morningstar i Europa. Driver numera den egna firman Tell Media Group.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar