Valutan viktig även för fondsparare

Hörde häromdagen en dam i bankkön som undrade om det fanns någon valutarisk i Japanfonder.

Kristina Kamp 1999-11-26 | 0:00
Facebook Twitter LinkedIn

- Nej, det kan jag inte tänka mig svarade kassörskan. Det ligger ju så långt bort.

Inget ont om stressade bankkassörskor som får försöka ge något svar på bankkundernas vitt skilda frågor. Men valutans betydelse talas det väldigt sällan om när du ska få råd om hur du ska spara i fonder. I år har dock alla Europafondsparare fått lära sig en valutaläxa.

Värdeminskning drabbar Europafonderna

Den nya europeiska valutan var i början av det här året värd 9,50. Nu står kursen i 8,60. En värdeminskning på tio procent som slår direkt på Europafonderna, där sparandet i huvudsak sker i euro. Japanspararna har å andra sidan anledning att vara dubbelt glada. Förutom att Tokyobörsen stigit med runt 50 procent i år har yenens styrka bidragit med ytterligare tio procents uppgång. De som sparar i dollarfonder, som USA-fonderna, har också fått några procents valutabonus.

Valutan skakig i tillväxtländer

Men de som verkligen bör hålla ett öga på valutakurserna är de som sparar i tillväxtländer. Här kan valutorna göra dramatiska hopp upp och ner. Den ryska rubeln halverades på bara någon månad förra året. Den brasilianska realen har tappat ordentligt i värde i år. Visserligen har det satt fart på de brasilianska börsindex, som nära nog fördubblats. Men omräknat i dollar, som är den vanliga valutan i Latinamerikafonder, så har index bara stigit med drygt 20 procent.

Valutaprognoser en bra vägledning

Fondförvaltarna är sällan några valutaexperter. De har fullt upp med att hålla reda på alla bolag som finns i deras portföljer. Att det finns en valutarisk mot svenska kronor glömmer de ofta bort. Men de stora bankerna presenterar regelbundet valutaprognoser, som inte alltid stämmer, men som ändå kan vara en vägledning. Just nu spås att dollarn och den japanska yenen försvagas, samtidigt som euron nog kan ta igen lite av vad den valutan tappat.

Kronan har inte alltid varit stark

De optimistiska framtidsprognoserna för Sverige gör också att kronan nog kommer att vara fortsatt rätt stark jämfört med de stora världsvalutorna. Så har det inte alltid varit. Jämfört med för tio år sedan har kronan tappat i värde. Allra mest efter att kronkursen släpptes fri i november 1992.

Valutasäkra pengarna nu

Om framtiden går det som vanligt inte att säga någonting. Men du bör åtminstone ägna valutarisken en tanke när du går på shoppingrunda bland fonderna. Ett bra tips är att ha en hel del av sparandet i det land där du tänker tillbringa din ålderdom eller där du kommer att använda ditt sparkapital. Ska du sticka till USA som pensionär kan det vara bra att i någon mån valutasäkra pengarna redan nu. Väljer du att stanna kvar i Sverige duger svenska fonder bra. Eller varför inte Europeiska? Mycket tyder ju på att Sverige så småningom byter ut de svenska kronorna mot europeiska euro.

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Kristina Kamp

Kristina Kamp  - Pensionsekonom på Minpension.se, som är en oberoende tjänst för att hjälp svenska folket få överblick över sitt pensionssparande.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar