Vid oro märks fonders styrka

Förra veckan var det riktigt oroligt på börsen. IT-aktier, som varit lysande stjärnor under en tid, föll kraftigt även om det kom en återhämtning på fredagen. Idag, måndag, var det åter igen röda siffror när börsen öppnade i New York. Det är i sådana situationer som fördelarna med fondsparande framträder allra tydligast.

Niklas Tell 2000-04-03 | 0:00
Facebook Twitter LinkedIn



Fördelen med att spara i fonder jämfört med aktier är inte främst att fondförvaltaren är duktigare än någon annan på att hitta rätt aktier. Det är naturligtvis en stor fördel om så är fallet. I orostider som dessa är det själva konstruktionen av en aktiefond som är intressant.

Automatisk riskspridning en fördel

Enligt lag måste en aktiefond äga aktier i minst 16 olika bolag. På så sätt får man en automatisk riskspridning vid fondsparande. Sparar man dessutom i flera olika fonder som är inriktade på flera marknader blir riskspridningen än bättre.

Det finns dock ett undantag från den automatiska riskspridningen, indexfonder som följer OMX-index. Dessa är oftast så kallade nationella fonder, och har friare placeringsregler än vanliga fonder. Inget ont om den typen av fonder, så länge man vet vad man köper. Ericsson väger närmare 45 procent i OMX, vilket inte ger speciellt bra riskspridning. Tror man på börsens största bolag, och vill ha en stor andel Ericssonaktier i sin portfölj kan det vara en lysande produkt.

Undvik tajmingproblem med månadssparande

Idag frågar sig många om de vågar gå in på aktiemarknaden. Det optimala vore naturligtvis att satsa alla sina pengar och investera när det är som billigast och sälja när det står i topp. På så vis skulle man ju kunna tjäna massor. Tyvärr kan det även gå åt andra hållet. Tänk om du satsar allt idag och så faller det i morgon.

Det är här månadssparandet kommer in som en räddande ängel. Du sprider inköpen i både upp och nedgångar. Tanken är att du över tiden kommer in på en rimlig nivå. Har du en stor summa pengar att placera kan du alltid dela upp investeringarna över en längre period. På så sätt undviker du att satsa allt på toppen. Resultatet blir inte lika bra som om du lyckas pricka helt rätt med hela summan, men du kommer förmodligen att sova mycket lugnare.

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Niklas Tell

Niklas Tell  - Chefredaktör för svenska sajten 1999-2000 och därefter Editor-in-Chief för Morningstar i Europa. Driver numera den egna firman Tell Media Group.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar