Vårstäda fondportföljen

När löven spruckit ut och glassen smälter i majsolen brukar det vara dags för en rejäl vårstädning därhemma. Passa på att städa upp i fondportföljen också!

Niklas Tell 2000-05-16 | 0:00
Facebook Twitter LinkedIn



Det är mycket som lockar så här på våren. Uteserveringar, glass och långa kvällspromenader. Det är också den tid då många brukar passa på att göra en rejäl vårstädning. Tvätta fönster och sopa ut allt vinterdamm. Det som gäller för hemmet gäller med stor säkerhet också för din fondportfölj. Den kan vara i behov av en vårstädning.

Det som göms i snö…

Även om du inte är aktiv i ditt fondsparande kan det värt att se över sparandet då och då. Se efter om dina investeringar fortfarande stämmer med de mål du satt upp. Tror du fortfarande på den där Rysslandsfonden du köpte i slutet av 1997 eller i början av 1998. Måste du ha hälften av dina investeringar i en räntefond eller har din sparhorisont blivit längre. Det kanske är läge att flytta över en del till aktiefonder istället. Eller tvärt om. Har din sparhorisont blivit mycket kortare kan det vara läge att lägga en del av pengarna i de säkrare räntefonderna istället för att ha allt i aktiefonder.

Börja med att se över dina mål

En bra start när du ska vårstäda din fondportfölj är att se över de mål du har med ditt sparande. Varför sparar du? Är det på kort eller lång sikt? Kommer du att vara aktiv framöver eller inte? Svaren på dessa frågor ger dig en bra vägledning när det gäller hur portföljen bör se ut. När du svarat på dessa frågor har du kommit fram till vilken typ av fonder du bör ha i portföljen, inte exakt vilken aktiefond eller vilken räntefond du ska köpa.

Utnyttja Fondstars information

När du vet vilken typ av fond du har är det dags att börja utnyttja all den information som finns på Fondstar. Vet du att du vill ha en Europafond kan du titta igenom alla Europafonder. Se hur de har utvecklats historiskt. Se vilken rating fonden har.

Fondstar har två olika typer av rating (båda följer amerikanska Morningstars metodologi). Dels en bred rating, där en fond får mellan en och fem stjärnor. Dels en smalare kategoriindikator, som du hittar under fliken Risk på respektive fond. Båda typer av rating bygger på historisk avkastning och risk och är en relativ jämförelse mellan fonder.

Du kan även få en uppfattning om vilken typ av aktier fonden har investerat i. Detta ser du dels under fliken Investeringsstil, dels under fliken Placering. Under fliken Avgifter får du information om just det – vilka avgifter fonden tar ut. Titta även igenom de artiklar vi publicerat. Det kan vara intervjuer med förvaltare för olika fonder och reportage från presentationer som vi blivit inbjudna till. Förhoppningsvis tillför dessa krönikor också något av värde.

Till sist vill jag bara påminna om något viktigt så här på våren och sommaren. Glöm inte bort uteserveringarna, glassen och det gröna gräset!

NYCKELORD
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Niklas Tell

Niklas Tell  - Chefredaktör för svenska sajten 1999-2000 och därefter Editor-in-Chief för Morningstar i Europa. Driver numera den egna firman Tell Media Group.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar