Självklart kostar det pengar

Från tid till annan dyker avgiftsdebatten upp. Tabeller som visar vilka fonder som tar ut mest i avgifter och vilka som är billigast. Avgifterna viktiga, men glöm inte bort avkastningen.

Niklas Tell 2000-07-31 | 0:00
Facebook Twitter LinkedIn

Självklart kostar det pengar att låta någon annan göra jobbet. Klipper du inte gräset själv får du betala grannens grabb för att han gör det. Samma sak gäller för fonder. Förvaltar du inte dina pengar själv betalar du fondbolaget för att de gör det. Frågan är med andra ord inte om det ska kosta pengar, utan hur mycket det bör kosta.

Debatten sätter press på fondbolagen

Tabeller över olika fonders kostnader är bra, liksom debatten om avgifter. Det sätter press på branschen att göra rätt för sig och att inte ta ut för höga avgifter. Ju mer information du som fondinvesterare har desto mindre blir risken att du satsar helt fel. Varför betala mer än nödvändigt?

Så, vad är det värt att låta en förvaltare sköta investeringarna? Det kan naturligtvis skilja sig från person till person. Vissa kanske tycker det är skönt att kunna gå in på ett kontor och prata med någon om vilken fond han eller hon ska köpa och är villig att betala lite extra för det. Andra anser att det är ovärderligt att kunna köpa och sälja fonderna på Internet.

För de allra flesta handlar det dock i grund och botten om hur stor avkastning blir. Det är därför man inte ska se avgifterna som den enda beslutsvariabeln. Att avgiften för en räntefond är mycket lägre än för en aktiefond som investerar i Asien är inte en anledning att köpa räntefonden.

Utgå från vad du behöver, inte vad det kostar

Det första steget när du ska välja fonder bör inte vara hur mycket det kostar utan vilken/vilka olika typer av fonder du bör ha. Hur stor andel ska vara aktiefonder och hur stor andel ska vara räntefonder? Hur ska blandningen av aktiefonder se ut? När du kommit så långt kan du börja titta på utbudet från olika fondbolag. Vem verkar vara bäst på att förvalta Europeiska aktier? Vem verkar vara bäst på att förvalta Asiatiska aktier osv?

Här kommer avgifterna in som en variabel, men absolut inte den enda. Säg att du hittat två olika fonder inom samma kategori som verkar ha lika stora förutsättningar för att ge en bra framtida avkastning. I det fallet kan avgiften avgöra vilken du ska välja. Varför betala mer än nödvändigt om fonderna verkar lika bra?

NYCKELORD
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Niklas Tell

Niklas Tell  - Chefredaktör för svenska sajten 1999-2000 och därefter Editor-in-Chief för Morningstar i Europa. Driver numera den egna firman Tell Media Group.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar