Fyra nya fonder i PPM-portföljerna

Skandia Realräntefond, Nordea Selekta Europa samt Carlson American Small och Asian Small är de fyra nyheterna i Morningstars sex PPM-portföljer.

Jonas Lindmark 2001-06-14 | 0:00
Facebook Twitter LinkedIn


Jag tror att konsumenterna i USA kommer att börja spara och att dollarn kommer att falla kraftigt. Om jag har rätt så kommer nästan alla aktiefonder att ha minskat i värde om sex månader, räknat i svenska kronor. Därför har jag i årets tredje genomgång av mitt PPM-test (se länk) ökat andelen räntefonder i portföljerna. Dessutom har jag lagt till fyra nya fonder.

Som utlovat för tre veckor sedan i slutet av krönikan ”USA-konjunkturen gör nog optimisterna besvikna” (se länk) har jag nu granskat de nästan 100 nya PPM-fonderna som tillkom i slutet på april. Resultatet är stora förändringar i mina tre aktiva PPM-portföljer.

Föru

tom att jag bytt Folksam Penningmarknadsfond till Skandia Realräntefond för de säkra placeringarna i svenska kronor, så har jag bytt från Länsförsäkringar till Nordbanken när det gäller Europa, samt från Folksam till Carlson när det gäller både USA och Asien. Att jag valt Carlson beror både på att deras nya PPM-fonder uppvisar utmärkta resultat och på att jag velat öka andelen småbolag ytterligare.

Nyckeln är konsumenterna i USA

Bakgrunden till de nya PPM-portföljerna är min allt mer pessimistiska syn på möjligheterna att tjäna pengar på aktiefonder det närmaste halvåret. Huvudanledningen är att jag tror att aktiekurserna i USA styr börsutvecklingen även i resten av världen. Och konsumenterna i USA är i sin tur nyckel till aktiekursernas utveckling, eftersom deras beteende när arbetslösheten ökar avgör hur lång den amerikanska recessionen (som troligen har börjat detta kvartal) blir.

Hittills har statistiken över de amerikanska konsumenternas beteende visat att de är ganska obekymrade över den lågkonjunktur som inleddes i höstas. Visserligen har deras framtidsförväntningar fallit kraftigt, men den reala tillväxten i deras konsumtion har bara minskat från en långsiktig trend på 5 procent per år ned till cirka 3 procent de senaste tre kvartalen. För att på allvar påverka den ekonomiska utvecklingen och därmed börskurserna måste konsumtionen minska, och dit kan det tyckas långt.

Men jag tror att minskningen kommer i höst. Enligt ekonomerna hos MSDW tyder den senaste månadsstatistiken på att konsumtionen under andra kvartalet i år bara växer 1,5 procent. Samtidigt har arbetslösheten i USA från bottennivån förra året på 3,8 procent nu ökat i åtta månader. MSDW förutspår att den når 6 procent mot slutet av nästa år och att allt större andel högavlönade får sparken när företagen sparar. Till detta kommer att de amerikanska hushållens belåning är rekordhög och sparandet rekordlågt. Det logiska resultatet av allt detta tycker jag är minskad konsumtion.

Dollarn upp 6 procent

Varken min framtidssyn eller börsindex har ändrat sig särskilt mycket sedan jag den 29 mars publicerade ”Nya, mer pessimistiska PPM-portföljer” (se länk ovan till höger). Affärsvärldens Generalindex är oförändrat på 235. MSCI:s världsindex har stigit 3,5 procent till 1103. Det som sticker ut är Nasdaq, som klättrat 14 procent till 2121.

Dock finns en ändring som påverkar det mesta – det är dollarkursen som har stigit från 10,22 till över elva kronor och sedan fallit tillbaka till 10,87 (när detta skrivs). Denna uppgång på 6 procent gör att svenska fondsparare upplevt aktiefondernas utveckling de senaste två månaderna som mycket bra (läs mer i ”Svagare krona ger rosa glasögon”, se länk ovan till höger).

Tyvärr är valutakurser helt oberäkneliga på kort sikt, eftersom spekulativa kapitalflöden styr. Fundamentala faktorer som bytesbalans och inhemsk prisnivå verkar först sett över tidsperioder på flera år. Men trots allt är Sveriges bytesbalans stark och det borde bli allt mer uppenbart för diverse spekulanter att den svenska kronan är undervärderad. Därför tycker jag att dollarkursen borde falla tillbaka under resten av år 2001.

Och eftersom aktiekurserna runt om i världen främst sätts i dollar så betyder en lägre dollarkurs även lägre aktiekurser, räknat i kronor.

Ökad andel räntefonder

Resultatet av svagare konsumtion i USA och fallande dollarkurs är att jag tycker att det just nu finns mycket att vinna och litet att förlora på att flytta hem sparpengarna från utländska aktier till svenska räntepapper. Därför ökar jag nu andelen svenska räntefonder till mellan 60 och 70 procent i de aktiva PPM-portföljerna.

Samtidigt passar jag på att flytta pengar till den räntefond som jag tidigare starkt saknat i PPM-utbudet: Skandia Realräntefond. Poängen med att placera i svenska statens realränteobligationer är att de sett över en längre tidsperiod garanterat kommer att ge en real värdeökning i svenska kronor på minst tre procent per år, vad som än händer med inflation, börs- och valutakurser. Ett tryggare alternativ i oroliga tider finns inte.

Bland de nya PPM-fonder som lanserades i slutet av april har jag hittat några som jag tror kommer att ge högre avkastning än de fonder med samma inriktning som jag tidigare valt. Carlson Asian Small Cap ersätter Folksam Asien, Nordea Selekta Europa ersätter Länsförsäkringar Europa och Carlson American Small Cap ersätter Folksam USA.

Carlson Asian Small Cap är bästa Asienfond de senaste tre åren. Fonden tar högre risk, men borde samtidigt vara mindre känslig för fallande IT-efterfrågan om lågkonjunkturen i världen blir långvarig. Den placerar delvis i årets vinnare, Kina, och förvaltaren Anna Ho finns på plats i Hongkong.

Nordea Selekta Europa är bland de bästa Europafonderna både på kort och lång sikt. Nordbankens förvaltare verkar prioritera denna ”hyperaktiva” fond (430 procent omsättningshastighet år 2000) och Peter van Berlekom har lyckats bra även med sina andra fonder.

Carlson American Small Cap tillhör de som bäst lyckats med att hitta vinnare när USA-börserna rasat. Småbolag har under den långa börsuppgången fram till mars 2000 utvecklats betydligt sämre än storbolagen, men det senaste året har det vänt. Värderingen av småbolag är dock fortfarande lägre, vilket talar för högre avkastning framöver.

De tre första PPM-portföljerna, som är tänkta för människor som kommer att behålla samma fonder i många år, har jag som vanligt låtit vara nästan oförändrade. Det saknas, så vitt jag vet, nyheter när det gäller vilka fonder som har lägst avgifter. Dock har jag även i portfölj 1 bytt till Skandia Realräntefond.

Tålamodsprövande väntan

Nu återstår en tålamodsprövande väntan på besked om vad som händer i USA under andra och tredje kvartalet. Om företagens vinster och investeringar fortsätter att minska, vilket gör att arbetslösheten fortsätter att öka, så tror jag som sagt att sparandet stiger kraftigt och att konsumtionen minskar. Då blir lågkonjunkturen i USA långvarig. Och då kommer dollarn att falla, liksom världsindex räknat i svenska kronor.

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar