Använd ditt kontobesked

Det finns flera bra genvägar för dig som vill få bättre information om hur ditt fondsparande utvecklas, både hos PPM och i övrigt.

Jonas Lindmark 2002-04-19 | 14:08
Facebook Twitter LinkedIn
Efter förra veckans krönika om vårt verktyg ”Min portfölj” har många av våra 109.000 medlemmar hör av sig med samma fråga: ”Hur gör jag för att uppdatera mitt PPM-sparande i portföljen, så att både värde och värdeförändring blir rätt?”

Jag gissar att det är fler som undrar samma sak, både när det gäller PPM och övrigt fondsparande, så jag tänker ägna veckans krönika åt att förklara hur du kan göra.

Genvägar

Först vill jag dock påpeka att det bara är ett sparande med enbart köp som går att följa på ett enkelt sätt. Så snart du har sålt andelar i en fond (även om det bara skedde vid ett byte från en fond till en

annan eller vid en ändring av procentfördelningen mellan samma fonder), så är det tyvärr ganska krångligt att beräkna värdeförändringen helt korrekt. Det beror på att en försäljning av andelar nästan alltid ger en reavinst eller reaförlust som lätt ”tappas bort”. Hos PPM tas dessutom ut en avgift varje år, som innebär att 0,3 procent av fondandelarna säljs varje år.

Som tur är finns det genvägar. En är att tänka efter vilka frågor det egentligen är viktigt att få svar på, och välja den lösning som enklast ger ett bra svar. Två andra bra genvägar hittar du om du att använder de kontobesked som både banker, försäkringsbolag och PPM skickar ut.

1. Total värdeförändring

Just när det gäller att få svar på frågan exakt hur stor värdeförändringen är totalt (till exempel för hela PPM-sparandet eller hela sparandet i en fondförsäkring) så är det mycket enklare och bekvämare att lita på den information som du får på dina kontobesked. Att göra en bättre sammanfattning själv genom att analysera samtliga transaktioner (vilket ”Min portfölj” kan hjälpa till med) är ofta svårt och tidskrävande. Anledningen är att om du har sålt andelar i någon fond, då är inte längre summan av fondinnehavens ”anskaffningsvärde” lika med din ”nettoinsättning” (summan av insatta belopp minus avgifter), vilket beror på att reavinster och/eller reaförluster på gamla innehav inte är medräknade i anskaffningsvärdet på nuvarande innehav.

PPM har de senaste veckorna skickat brev med kontobesked till sina fem miljoner sparare. Dessutom finns på hemsidan www.ppm.nu möjlighet att logga in på ”Personligt konto” och där välja sidan ”Värdeförändring” som ger en aktuell beräkning av värdeförändringen totalt sett.

Å andra sidan ger ”Min portfölj” bättre svar på flera andra frågor. Till exempel så får du snabbare uppdatering än hos PPM, du kan få e-postbevakning, du kan få mer information om varje fond och du kan få en detaljerad överblick av fördelningen i ditt sparande totalt sett, med X-Ray. Men (och det är poängen med hela mitt resonemang i denna krönika) för dessa tjänster behöver du inte lägga in alla transaktioner hos oss. Du behöver bara se till att ditt nuvarande sparande är inlagt.

Vill du göra det riktigt enkelt för dig, så tar du hjälp av en ny variant som heter ”Enkel portfölj” där du bara anger fördelningen mellan fonderna i procent (vilket är praktiskt, eftersom det är detta du gör även hos PPM). Om du hämtar information om värdet på sparandet via www.ppm.nu, så behöver du inte lägga in några belopp hos oss. Alla de fördelar jag nämnde i föregående stycke får du även med ”Enkel portfölj” (som skapas via fliken ”Ändra portfölj”, knappen ”Ny portfölj”).

2. Värdeförändring per fond i kronor

Vill du kunna se värdeförändringen per fond i kronor för ditt nuvarande fondsparande hos PPM (eller valfritt fondbolag, bank eller försäkringsbolag) även hos oss, så finns återigen en praktisk genväg genom att använda ditt kontobesked. På kontobeskedet ska finnas information om (A) antal andelar i varje fond och (B) anskaffningsvärdet i kronor för dessa andelar. Med hjälp av denna information kan du enkelt skapa en ny transaktionsportfölj eller uppdatera en gammal portfölj (under fliken ”Ändra portfölj” ser du till att du bara har en transaktion per fond och att dessa innehåller A och B – gamla fonder plockas bort med ”Ta bort”, de som ska vara kvar uppdateras med ”ändra” och nya hämtas med ”Lägg till fonder” plus en ny köptransaktion).

”Datum” förslår jag att du väljer samma som på kontobeskedet. Vilket datum som ligger inlagt spelar visserligen roll för vilken andelskurs som hämtas upp ur vår databas till nya transaktioner (därför behöver du ”ändra” nya transaktioner), men genom att lägga in ”Andelar” plus anskaffningsvärdet i ”Belopp eller Splitfaktor” så räknas snittkursen ut baklänges.

Diagram tyvärr för krävande

Det är även flera läsare som hört av sig och önskat att vi ska förbättra ”Min portfölj” så att de kan jämföra portföljens utveckling med börsindex eller se hur värdet på sparandet har utvecklats i ett diagram. Det vore förstås intressant. Men eftersom de flesta portföljer innehåller insättningar vid olika datum, så går det inte att kombinera dessa två förslagen. Och båda förslagen är tyvärr mer krävande än de kan verka.

Insättningar gör nämligen att en kurva som visar hur värdet på sparandet har utvecklats inte är jämförbar med ett börsindex. För att få denna jämförbarhet, så måste man räkna ut ett index för portföljen, baserat på samtliga transaktioner och fondernas samtliga andelskurser under respektive sparperiod. Detta kräver tyvärr större datorkapacitet än vi har, vad gäller lagring av data (ett eget index för var och en av 179.000 portföljer) och/eller beräkningar (dessa index behöver uppdateras varje gång någon ändrar sina transaktioner samt varje gång fondernas andelskurser ändras, alternativt varje gång en användare klickar för att se sitt diagram). Ett diagram som visar hur portföljen har utvecklats totalt sett i kronor är lättare att skapa, men även det kräver en stor mängd data och beräkningar, särskilt för de sparare som har månadssparande inlagt.

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar