Läs det finstilta om aktieobligationer

I vissa fall är aktieobligationer just nu ett bra alternativ, men köp bara om du har läst och förstått det finstilta i villkoren. Handelsbankens villkor är bättre än Föreningssparbankens.

Jonas Lindmark 2004-03-04 | 14:41
Facebook Twitter LinkedIn
Efter det senaste årets kraftiga återhämtning på världens aktiemarknader är det många som undrar om de vågar investera i aktiefonder. Själv har jag det senaste halvåret varnat för risken att det kommer en svacka under år 2004. Efter en kraftig börsuppgång är det uppenbart att det bästa köptillfället knappast är just nu.

Men om man råkar ha pengar just nu, som man vill spara några år och få bättre avkastning än ett bankkonto eller en räntefond erbjuder, vad gör man då?

Förlustrisk även utan överkurs

Ett alternativ till aktiefonder som bankerna har sålt med växande framgång är aktieobligationer, som är paket med t

re delar: En vanlig obligation som ger det nominella beloppet tillbaka (och i vissa fall även lite ränta). En dold avgift som är inbakad i priset. En option som kan bli värdefull eller värdelös (beroende på börsindex eller utvecklingen hos ett antal aktier). Problemet för kunden är att villkoren har blivit allt lurigare och svårare att jämföra.

I vissa fall är aktieobligationer ett bra alternativ, till exempel om man vet att man behöver ett visst belopp ungefär när obligationer löper ut (normalt om 3-4 år). Men om sparandet är mer långsiktigt, till exempel pensionssparande, så spelar det ingen roll vad värdet är om 3-4 år och det finns ingen anledning att betala skatt på eventuella vinster så snart.

Det gäller dock att se upp. En överkurs på 10 procent, vilket är mycket vanligt, innebär att dessa pengar går förlorade om utvecklingen blir dålig. Fast även utan överkurs finns en förlustrisk, nämligen den ränta du går miste om (som du skulle ha fått om du placerat i en räntefond eller i en obligation). Nordea hade i december en extrem variant med 25 procent överkurs baserad på ett kinesiskt index. Tar man hänsyn till köpavgift och utebliven ränta på pengarna så innebär detta erbjudande att den som investerade 12.500 kronor riskerar att förlora ungefär 4.800 kronor, eller 38 procent av insatsen. Och notera att det räcker med att index är oförändrat om fyra år, så blir ”alternativkostnaden” jämfört med en vanlig obligation så stor.

Spax 245 ett lotteri

Fram till den 19 mars säljer Föreningssparbanken aktieobligation Spax 245 med fyra olika varianter inriktade på Europa, globalt och Ryssland. Gemensamt för dessa är att sambandet mellan hur mycket en viss aktiemarknad har stigit under spartiden och avkastningen hos Spax 245 är svagt. För en aktiefond är ju sambandet ganska tydligt, även om förvaltaren kan lyckas bättre eller sämre än sitt jämförelseindex. Men hos Spax 245 är det istället svängningarnas storlek som främst avgör: Ju större svängningar, ju lägre avkastning.

Konstruktionen varierar mellan de fyra olika alternativ som ingår i Spax 245, men här är några exempel på nackdelar för spararen som de olika konstruktionerna ger. Avkastningen hos ”Europa” är minst 4 procent och maximalt cirka 30 procent, men varje negativ månad minskar den maximala avkastningen. Det räcker med ett fåtal negativa månadsavkastningar som summerar till 26 procentenheter eller mer, för att optionen ska bli värdelös.

Villkoren för avkastningen hos ”Indextoppen” låter mer lockande, men det luriga är att bara positiva avkastningar upp till 3,5 procent per månad påverkar optionens värde, medan negativa avkastningar räknas med fullt ut. Om det händer något som ger aktiemarknaden tillfällig panik (en jordbävning, ett terrorattentat, ett nytt virus), och börsindex backar 25 procent den månaden men sedan återhämtar sig 33 procent nästa månad (tillbaka till startpunkten), så slår det hårt mot optionens värde. Den som sparar i en aktiefond med samma inriktning påverkas inte alls av detta hack i börsutvecklingen.

De två varianter som heter ”Ryssland” innehåller samma problem plus ett par till. Dels är löptiden drygt fem år (vilket minskar värdet på löftet att få igen nominellt belopp), dels står tre aktier för 70 procent av det index som avkastningen baseras på (vilket ökar risken att en enskild händelse förstör avkastningen).

I samtliga fall liknar Spax 245 ett lotteri, tillfälligheter som ger kortsiktiga svängningar styr avkastningen. Det som är helt fel för en långsiktig sparare syns om man jämför med en aktie eller en fond. Normala aktieplaceringar innebär att den som investerar pengar under ett antal år inte behöver bry sig om tillfälliga svängningar, det enda som avgör avkastningen är kursen när man säljer.

Handelsbanken lån 629 bättre

Fram till imorgon (7 mars för internetkunder) säljer Handelsbanken lån 629 med inriktning på Kina, Sverige eller globalt. Handelsbanken har återgått till den gamla typen av aktieobligationer, med en avkastning som entydigt beror av hur mycket börsindex har ändrats under spartiden: Ju mer index har stigit under spartiden, ju högre avkastning ger aktieobligationen.

Det tycker jag är bättre, men fortfarande finns några problem jämfört med motsvarande aktiefonder. Minsta belopp är 10.000 kronor och köpavgiften är 2 procent. Utdelningar ingår inte i de börsindex som används, medan en aktiefond som investerar på samma marknad får både utdelningar, teckningsrätter och liknande. Hänsyn tas inte till ändrade valutakurser, vilket är en nackdel om svenska kronan faller i värde. Avkastningen baseras på nominellt belopp, inte investerat belopp, det blir alltså ingen avkastning på överkurserna. Ett allmänt problem är dessutom att det ofta är dåligt att sälja under löptiden.

Den typ av konstruktion som Handelsbanken erbjuder kritiserade jag för tre år sedan i krönikan "Aktieobligationer sämre än fonder" (länk ovan till höger). Nu är dessutom den svenska kronan betydligt starkare än den var 2001, vilket är ett argument för vanliga aktiefonder (som ger valutaexponering, en fördel om kronan åter försvagas).

SEB använder fler trick

Det finns fler typer av trick, SEB använde ett par i sitt lån 234 i oktober 2003: Dess avkastning beror antingen på en hedgefond (som inte säljs i Sverige) eller en korg med aktier (i broschyren ges endast fem exempel). Slutindex för optionen tas under ett helt år (vilket ger lägre förväntad avkastning, eftersom aktier normalt stiger). Ännu fler berättade jag om förra våren (se "Allt mer luriga aktieobligationer").

Min slutsats är ändå, trots alla dessa säljtrick och begränsningar, att det idag efter den kraftiga börsuppgång som varit det senaste året är rimligt att välja en aktieobligation. Men (som sagt), främst om man vet att man behöver ett bestämt belopp strax efter den tidpunkt då aktieobligationen löper ut. I dessa fall skulle jag fördra Handelsbanken, eftersom det är mer rimligt att försöka gissa hur mycket en viss aktiemarknad kommer att ha stigit om 3-4 år.

Däremot är det ett lotteri att försöka spå hur stora svängningarna på vägen dit blir, vilket Föreningssparbankens Spax kräver. Det är bara de proffs som skapar optionerna som har en rimlig chans att räkna ut sannolikheterna att tjäna pengar på Spax 245. Men oavsett vilken aktieobligation du funderar på, köp bara om du har läst och förstått det finstilta i villkoren.

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar