Fondstar fyller 5 år

För fem år sedan, den 17 mars 1999, lanserades Morningstar i Sverige under namnet ”Fondstar”. Mycket har hänt sedan dess, men ännu större förändringar kommer de närmaste fem åren.

Jonas Lindmark 2004-03-17 | 0:01
Facebook Twitter LinkedIn
Sverige var det första landet i Europa som fick en hemsida med Morningstars fondbetyg och metod att presentera information om fonder. Objektiva jämförelser av alla fonder som marknadsförs i Sverige presenteras gratis på internet.

Morningstar växer snabbt

Framgången det första året var så stor att det svenska gänget fick erbjudandet att etablera Morningstar i hela Europa. Nu fem år senare finns hemsidor i tolv europeiska länder. Totalt har Morningstar över hundra anställda i Europa och jag har ett dussin kollegor som skriver artiklar på åtta andra språk.

Själv började jag som analyschef och redaktör i augusti 200

0 och strax efter bytte Fondstar namn till Morningstar Sverige. Den första tiden var hektisk, intresset för fonder var rekordstort i samband med PPM-valet och vi fick som mest flera tusen nya medlemmar varje vecka.

Samtidigt började den långa börsnedgången som pågick drygt två år, till mars 2003. Svenska folkets intresse för fonder minskade och våra betalande kunder behövde spara och skjuta på investeringar i ny teknik. Men under hösten 2003 har intresset åter ökat kraftigt.

Ökad kvalitet

Under finansbranschens lågkonjunktur har vi på Morningstar ökat både kvaliteten och omfattningen av vår databas kraftigt. Idag har vi har färska portföljer med samtliga innehav för 95 procent av de fonder som säljs i Sverige. Det gör att alla som har sitt fondsparande hos mer än ett fondbolag får en betydligt bättre överblick med hjälp av portföljhanteraren här på Morningstars hemsida (särskilt med hjälp av X-Ray i ”Min Portfölj”).

Fondbetygen, det Morningstar är mest känt för, är numera en mycket liten del av vår verksamhet. Betydligt mer detaljerad information om fonderna och allt fler olika tjänster gör att intäkterna i Europa snabbt ökar. Den nya hemsidan för Morningstar Europe berättar mer (länk ovan till höger).

Ännu mer framöver

Ett besök på vår hemsida i USA visar att det finns många verktyg och tjänster som ännu inte har lanserats i Europa. I takt med att marknaden här mognar och våra resurser ökar kommer allt mer att anpassas till Europa, vilket talar för att ännu större förändringar kommer de närmaste fem åren. Jag tror att till exempel både fondanalys av alla viktiga fonder och en betaltjänst på internet (som liknar ”Premium” i USA) kommer att finnas i Sverige om fem år.

NYCKELORD
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar