Senaste årets 12 bästa

För fjärde gången pekar jag ut de 12 mest läsvärda bland det senaste årets krönikor.

Jonas Lindmark 2004-07-29 | 13:56
Facebook Twitter LinkedIn
Både topplistor och människors privata favoriter ger ofta genvägar som gör stor nytta. Till exempel är det ingen som hinner läsa alla nya böcker eller lyssna på all ny musik.

Därför brukar jag varje sommar vaska fram de 12 bästa bland mina krönikor det senaste året. Först rensar jag bort alla som inte längre är aktuella och sedan letar jag fram de jag tror innehåller den rådgivning en normal svensk fondsparare har mest nytta av (länkar till höger).

Den krönika som jag fått klart mest e-post om är ”Så genomskådar du fondbolagens trick” där reklamen för HQ Strategifond granskas. Argumentet att denna fond under de senaste 15

åren i snitt givit 19 procent avkastning per år är ett ovanligt intressant exempel på ett av de trick fondbolag använder för att locka nya kunder.

Under 2003 steg de flesta aktiefonder kraftigt i värde och därmed lockades allt fler att flytta sina pengar till det senaste årets vinnare. Tyvärr gör det att många köper för dyrt och de finns flera andra problem med strategin att byta till de fonder som stiger mest, som jag berättar om i ”Sju problem med momentum”. Dessutom ger de fonder som svänger mest extra stor risk att förlora pengar, så i januari skrev jag ”Låt dig inte luras av högriskfonderna” som förklarar orsakerna till två avgörande sanningar: Börsernas framtid är oviss, sannolikheter saknas. Högriskfonder ger inte högre förväntad avkastning, bara större ovisshet.

Många svenskar upplevde under börsnedgången 2001 och 2002 nackdelarna med högriskfonder, som har gjort räntefonder betydligt mer populära. ”Sverigetro avgör valet av räntefond” berättar om de faktorer som avgör vilken typ av räntefond som kommer att ge högst avkastning framöver. Intresset för lägre risk har även gjort att aktieobligationer periodvis har sålt betydligt bättre än aktiefonder hos bankerna. Ofta påstås att aktieobligationer ger låg eller ingen risk, fast sanningen snarare är att risken är annorlunda. Jag har pekar på några av problemet i ”Läs det finstilta om aktieobligationer”.

Intresset för att pensionsspara fortsätter att vara stort. Att sätta undan pengar som kanske behövs om 20-30 år är förstås ett sätt minska risken för en eländig ålderdom. Men i min krönika ”Dumt välja bundet pensionssparande” ger jag fem argument mot att låsa in pengarna i en pensionsförsäkring.

Många läsare vill ha tips om framtida vinnare. Mina mest konkreta köptips finns i Morningstars sex PPM-portföljer, där jag pekar ut enskilda fonder som jag tror kommer att överträffa snittet och ger förslag på kombinationer med lämpligt risktagande. Jag brukar göra en uppdatering ungefär fyra gånger per år och den senaste krönikan är ”Tålamod i PPM-portföljerna”.

Ganska ofta skriver jag förstås även om utvecklingen på världens aktiebörser. En krönika som förklarar den nervösa börsutvecklingen det senaste halvåret är ”Slut på spekulation med USA-lån”. Ytterligare bakgrund finns i ”Obalanser kvar i USA” där jag påpekar att de flesta aktier åter är lika dyra som år 2000.

Jag har även försökt ge tips om vilka fondförvaltare som är bäst. Störst bestående intresse tycker jag att ”Lita på dubbla vinnare” borde ha. Den bygger på en genomgång av 82 vinnare av utmärkelsen ”Årets stjärnförvaltare” under de senaste fyra åren, med slutsatsen att de förvaltare som kommit på prispallen mer än en gång borde höja sig över mängden även i framtiden.

Ett bra sätt att hålla koll på sina fonder är vårt verktyg ”Min portfölj”, som faktiskt är den mest besökta delen av Morningstars hemsida. I år har jag därför skrivit en ny manual med tips om hur man kan få mer nytta av vår portföljhanterare, som jag berättar om i krönikan ”Bättre koll med fler portföljer”.

Slutligen gav jag förra sommaren fem grundläggande spartips i ”Gör som min pappa, välj själv” där jag bland annat argumenterar för att du ska prioritera ett enda sparande, det som just du tycker är viktigast.

NYCKELORD
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar